Premieră în justiţie: Sentinţă de confiscare a averii nejustificate, în urma reclamaţiei ANI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât confiscarea a 130.000 de dolari, parte nejustificată din avere de fostul manager al societăţii de administrare a imobilelor aflate în proprietatea Primăriei Braşov, Dan Vele, sentinţa ICCJ fiind prima dată într-un astfel de caz, reclamat de ANI.

901 afișări
Imaginea articolului Premieră în justiţie: Sentinţă de confiscare a averii nejustificate, în urma reclamaţiei ANI

Premieră în justiţie: Sentinţă de confiscare a averii nejustificate, în urma reclamaţiei ANI (Imagine: Shutterstock)

În 20 martie 2001, SC RIAL SRL Braşov a sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie - Serviciul Braşov cu privire la Dan Vele, fost administrator la SC RIAL SRL, pentru nedepunerea declaraţiilor de avere nici la numirea şi nici la eliberarea din funcţie, solicitând declanşarea procedurii de cercetare a averii prevăzute de Legea 115/1996.

SC RIAL SRL are ca obiect administrare a imobilelor aflate în proprietatea Primăriei Braşov.

Parchetul Naţional Anticorupţie a sesizat Curtea de Apel Braşov - Comisia de Cercetare a Averilor, care a hotărât clasarea cauzei. În cuprinsul deciziei a fost consemnată şi opinia separată, potrivit căreia persoanele cercetate nu justifică averea de 5.056.000.000 lei (ROL) - 505.600 lei (RON), reprezentând cota de 82 la sută din veniturile totale de 6.094.922.000 lei (ROL) - 609.492 lei (RON).

Parchetul a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului la Comisia de Cercetare a Averii, care a stabilit că persoanele cercetate au obţinut ilicit cota de 39/50 din avere şi au trimis cauza spre soluţionare Curţii de Apel Braşov, care, în 27 februarie 2008, a menţinut soluţia.

Astfel, soţii Mirela şi Dan vele au contestat decizia la ICCJ, care a restituit dosarul la Curtea Braşov, instanţă care, în 12 iulie 2010, a constatat provenienţa licită a bunurilor dobândite de familia Vele, respingând sesizarea PNA (acţiune continuată ulterior de Agenţia Naţionalăd e Integritate).

În noiembrie 2010, dosarul ajunge iar la ICCJ, în urma declarării recursului de către Parchet şi de către Agenţia Naţionalăd e Integritate (ANI).

După patru termene de judecată (2 februarie, 30 martie, 1 iunie şi 21 septembrie 2011), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie amână de patru ori pronunţarea (28 septembrie, 5 octombrie, 12 octombrie şi 19 octombrie 2011).

Prin decizia 4836/2011, judecătorii ICCJ au admis sesizarea PNA, continuată de ANI şi Ministerul Finanţelor-Direcţia Braşov, constatând că Mirela şi Dan Vele au efectuat cheltuieli nejustificate în valoare de 129.517,80 de dolari.

ICCJ a dispus confiscarea acestei sume şi îi obligă pe cei doi să o plătească (echivalentul în lei, 400.081 lei) în termen de şase luni de la data pronunţării hotărârii, care este irevocabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici