Pricopie: Salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile. Nu este vorba despre lipsa banilor

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dă asigurări că salariile din învăţământ vor fi plătite "în câteva zile", întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de "un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie", valabil nu doar în sectorul educaţie.

490 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile. Nu este vorba despre lipsa banilor

Remus Pricopie (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.

"Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative", a mai spus ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Pricopie, chiar şi în raportul Comisiei Europene, unde România este menţionată ca având cea mai mare rată de creştere a bugetului învăţământului în perioada 2012-2013, nu sunt precizate cheltuielile pe cicluri de învăţământ, aşa cum sunt prezentate de alte state.

"În Raportul Comisiei Europene, aproape toate statele au trecute cheltuieli pe cicluri de învăţămâmt. Noi nu am putut raporta în acest fel, pentru că nu am avut statele de funcţii în acest sistem. Ministerul Finanţelor doreşte, şi noi dorim, ca după o lună de plată să ştim câţi bani au fost alocaţi pentru activităţile didactice desfăurate pe grădiniţă, pe ciclul primar, pe gimnazial etc. Sigur că, fiind o formulă nouă de prezentare a documentelor privind salarizarea, probabil că nu au fost bine înţelese toate problemele. Dar cred că vorbim de o problemă de câteva zile, iar de luna viitoare să nu mai fie probleme. De fapt, este vorba despre trecerea de la un sistem de raportare la alt sistem de raportare", a mai spus ministrul Pricopie.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Potrivit FSLI, Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus că "victimele acestei măsuri prost aplicate" sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.

"Având în vedere că noile cerinţe impuse de MFP implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat", a mai spus Simion Hancescu, citat în comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul că mulţi dintre salariaţii din educaţie au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestora înseamnă penalizări, "pe care nu le plăteşte Guvernul".

Preşedintele FSLI consideră că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învăţământ să nu aibă de suferit.

"Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice trebuie să găsească urgent o soluţie, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu.

El a precizat că plata salariilor în învăţământ ar fi trebuit să înceapă din 5 ianuarie.

La rândul său, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" susţine că prin aplicarea respectivului ordin şi în sistemul de învăţământ, a crescut şi mai mult birocratizarea.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Federaţia "Spiru Haret" îi cere acestuia să intervină "pentru sancţionarea drastică a tuturor persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învăţământ" şi, totodată, să dispună "remedierea tuturor deficienţelor care au apărut în urma aplicării Ordinului nr. 2006/2013".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici