Principesa Margareta şi principele Radu au primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Principesa Margareta şi principele Radu au primit, duminică, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj, într-o ceremonie desfăşurată la Universitatea "Babeş-Bolyai", distincţia fiindu-le acordată în semn de recunoştinţă "pentru tot ce a făcut familia regală pentru Ardeal şi pentru Cluj".

511 afișări
Imaginea articolului Principesa Margareta şi principele Radu au primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Principesa Margareta şi principele Radu au primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Ceremonia a avut loc, duminică seara, în sala Auditorium Maximum a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, iar diploma şi însemnele titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj le-au fost înmânate principesei Margareta şi principelui Radu de către Vakar Istvan, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"CJ Cluj a acordat titlul de Cetăţean de onoare - «Clujean de Onoare» alteţelor regale principesa Margareta şi principele Radu în semn de recunoştinţă pentru tot ce a făcut familia regală pentru Ardeal, pentru Cluj. Principesa Margareta a primit titlul pentru activitatea neîntreruptă de 25 de ani în slujba promovării intereselor europene şi euro-atlantice ale României, pentru implicarea activă în viaţa publică a judeţului Cluj şi susţinerea mediului social, academic, cultural al cetăţii. Principele Radu a primit titlul pentru implicarea şi susţinerea frecventă a activităţilor culturale şi educative din judeţul Cluj, pe parcursul ultimului sfert de veac", a spus Vakar.

La rândul său, principele Radu a declarat că este "o cinste formidabilă" pentru el şi principesa Margareta să devină cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj.

"Datorăm această cinste şi regelui Ferdinand şi reginei Maria. Ei au iubit Clujul, pe cât de mult l-au iubit şi regele Carol al II-lea şi majestăţile lor de astăzi, regele Mihai şi regina Ana. Am venit, în ultimele două decenii, aproape anual la Cluj şi am încercat să ne legăm numele de cele mai diverse proiecte, în domeniul patrimoniului construit sau al educaţiei. Sperăm ca de aici înainte să găsim şi mai multe ocazii de a pune umărul la ridicarea acestei zidiri pe care oraşul dumneavoastră nepereche o face sub ochii noştri", a spus principele Radu.

Ceremonia a fost urmată de un Concert regal, susţinut, printre alţii, de un cor de copii şi de Filarmonica de Stat "Transilvania".

La eveniment au asistat sute de persoane, între care şi rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, primarul municipiului, Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Anterior, în cursul zilei de duminică, principesa Margareta şi principele Radu au vizitat Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, au plantat doi platani în Parcul Central, în faţa Centrului Cultural Casino, alături de Emil Boc, şi au vizitat Catedrala Greco-Catolică din Piaţa Cipariu, aflată în construcţie.

Luni, principesa Margareta va vizita şcoala privată Transylvania College şi fabrica de produse cosmetice Farmec, iar principele Radu va avea o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai mediului diplomatic, consular, academic şi de afaceri, în Aula Magna a UBB.

Pe parcursul vizitei la Cluj-Napoca, principesa Margareta şi principele Radu sunt însoţiţi de principele Nicolae, precum şi de arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi de baronul Johannes von Holzhausen.

Acordarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj principesei Margareta şi principelui Radu a fost aprobată de Consiliul Judeţean Cluj în luna ianuarie, la prima şedinţă din acest an. Proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi "pentru" din 34.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici