Procurorii au reluat audierile în cazul Ţundrea, care a stat în închisoare 12 ani nevinovat

Mai multe persoane sunt audiate luni la Parchetul Tribunalului Gorj, în dosarul crimei pentru care Marcel Ţundrea a executat 12 ani de închisoare, cercetările fiind coordonate de procurorul Marius Iacob - şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ.

79 afișări
Imaginea articolului Procurorii au reluat audierile în cazul Ţundrea, care a stat în închisoare 12 ani nevinovat

Procurorii au reluat audierile în cazul Ţundrea, care a stat în închisoare 12 ani nevinovat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"S-a format un nou dosar de urmărire penală după ce Marcel Ţundrea a fost găsit nevinovat. Pe baza probelor administrate anterior şi a probelor ştiinţifice am stabilit cu certitudine că autorul este o altă persoană. Audiem persoane, îl audiem şi pe el (n.r. - presupusul autor al crimei), dacă vrea să dea declaraţie, pentru că are dreptul să nu dea nicio declaraţie. A fost chemat la audieri la Bucureşti şi a refuzat să se prezinte. Va fi citat şi pentru marţi", a menţionat Iacob.

La Parchet s-au şi prezentat mai multe persoane pentru a fi audiate, printre care şi sora şi fratele tinerei găsite decedate în 1992, aceştia exprimându-şi convingerea că adevăratul autor va fi descoperit în cele din urmă.

Procurorul Marius Iacob a menţionat că marţi va face o reconstituire la faţa locului a evenimentelor care au dus la condamnarea lui Marcel Ţundrea la 25 de ani de închisoare. Acesta nu a făcut public numele suspectului, menţionând că identitatea persoanei respective va fi aflată cel mai probabil după reconstituirea de marţi.

Reconstituirea faptelor se va face în satul Pojogeni, din apropiere de Târgu Cărbuneşti, acolo unde, în iunie 1992 a fost găsită moartă Mioara Gherasie, o fată de 13 ani.

Aceasta a fost atunci violată şi apoi ucisă cu pietre, faptele producându-se în apropierea locuinţei lui Ţundrea, bărbatul devenind principalul suspect al anchetatorilor.

Marcel Ţundrea a fost condamnat ulterior la 25 de ani de închisoare pentru viol şi crimă. În anul 2004, un test ADN confirmă că altcineva comisese faptele.

Bărbatul executase însă deja 12 ani din pedeapsă, iar în ianuarie 2007 a decedat din cauza problemelor de sănătate pe care le avea din perioada de detenţie.

Ancheta din anii '90 a fost condusă de procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Marius Iacob declarând că în perioada în care se va afla la Târgu Jiu va audia şi o parte din persoanele care s-au ocupat de investigaţiile care au dus la condamnarea lui Ţundrea.

"S-ar putea să audiem şi o parte din anchetatorii care s-au ocupat de acel dosar. Nu am stabilit încă pe cine", a precizat Iacob.

Rudele fetei decedate în 1992 au precizat corespondentului MEDIAFAX că Gheorghe Avram este bărbatul care ar fi comis faptele, acesta fiind un localnic implicat în alte fapte cu violenţă. Bărbatul a fost, la un moment dat, chiar coleg de celulă cu Marcel Ţundrea, acesta declarând înainte de a deceda că l-a şi întrebat pe acesta de ce nu recunoaşte că el a comis faptele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici