Protest al medicilor în Capitală: Mii de persoane au participat la marş. Manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România

Protestul cadrelor sanitare a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanţi atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Protestul s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00.

3761 afișări
Imaginea articolului Protest al medicilor în Capitală: Mii de persoane au participat la marş. Manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România

Protest al medicilor în Capitală: Mii de persoane au participat la marş. Manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

UPDATE 14:30 Protestul angajaţilor din sănătate s-a încheiat la Parlament, unde au fost lăsate coroane de flori

Protestul cadrelor sanitare organizat sâmbătă în Capitală s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00, după ce manifestanţii veniţi în marş din Piaţa Victoriei au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România.

Pe una dintre coroane a fost menţionat numele ministrului Sănătăţii, în mesajul "Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu".

Protestul a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanţi atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Ei au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scria "Sănătate". Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului scria "Nu vrem spitale transformate în SRL-uri".

Majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale şi au agitat steguleţe, pancarte şi baloane.

Traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost restricţionat temporar pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.

Jandarmii, în rândul cărora s-au aflat şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat în marş, în jurul orei 12.00, spre Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi s-au aflat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte cu mesaje ca "6% pentru Sănătate", "Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi" sau "Jos labele de pe spitalele publice!".

După aceştia, în coloană au urmat manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scria "Sănătate" şi era lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Coloana de manifestanţi a fost însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care s-au auzit de mai multe ori piesa "România, trezeşte-te!"a lui 1-Q Sapro şi "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.

UPDATE 12: 20 Angajaţii din Sănătate care protestează în Capitală au plecat în marş pe Calea Victoriei

Cei peste 4.000 de angajaţi din sănătate care protestează sâmbătă în Bucureşti au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, steguleţe şi pancarte cu mesaje prin care cer, în primul rând, un buget de 6% din PIB pentru sistem şi salarii mai mari.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi se află preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte pe care scrie "6% pentru Sănătate", "Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi" şi "Jos labele de pe spitalele publice!".

După aceştia, în coloană urmează manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scrie "Sănătate" şi este lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Poza ministrului Sănătăţii este lipită şi pe un sicriu aflat în dricul adus la protest, care sugerează, potrivit organizatorilor, tot "Moartea Sănătăţii".

Coloana de manifestanţi este însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care se aude muzică simfonică şi coruri din opere, cum ar fi "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.

Protestatarii ar urma să ajungă, la ora 13.00, la alveola Parcului Izvor, unde vor manifesta până la 13.30.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

11: 40 Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului scrie "Nu vrem spitale transformate în SRL-uri".

Majoritatea protestatarilor au măşti chirurgicale şi agită steguleţe, pancarte şi baloane.

Printre ei se numără numeroşi medici rezidenţi veniţi din ţară, care se declară nemulţumiţi, în primul rând, de nivelul salariilor.

"Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa", a declarat un medic rezident care lucrează în Iaşi.

Traficul rutier în Piaţa Victoriei este restricţionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.

Jandarmii, în rândul cărora se află şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii urmează să plece, la 11.45, într-un "Marş al tăcerii" până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Ministerul Sănătăţii: Orice problemă se rezolvă prin dialog, colaborare şi încredere

Ministerul Sănătăţii (MS) îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.

"MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia", se mai arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Ministerul Sănătăţii informează, în acelaşi context, că face "toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile".

"MS şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical. MS consideră Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate un partener real şi este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat", se mai afirmă în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici