Protest inedit la Timişoara: Studenţi nemulţumiţi de finanţarea redusă a învăţământului au adus o vacă închiriată în Piaţa Unirii

Aproximativ 200 de studenţi din întreaga ţară au protestat, miercuri seară, la Timişoara, nemulţumiţi de nerespectarea Pactului Naţional pentru Educaţie, tinerii, care au purtat pancarte şi au scandat lozinci, aducând cu ei şi o vacă închiriată, sugerând astfel că au ajuns "la coada vacii".

1110 afișări
Imaginea articolului Protest inedit la Timişoara: Studenţi nemulţumiţi de finanţarea redusă a învăţământului au adus o vacă închiriată în Piaţa Unirii

Protest inedit la Timişoara: Studenţi nemulţumiţi de finanţarea redusă a învăţământului au adus o vacă închiriată în Piaţa Unirii (Imagine: Laszlo Raduly/Arhiva Mediafax Foto)

Aproximativ 200 de studenţi sosiţi din întreaga ţară au protestat, miercuri seară, la Timişoara, în Piaţa Unirii, purtând pancarte şi strigând lozinci, tinerii aducând cu ei şi o vacă pe care au închiriat-o de la o fermă.

Tinerii au strigat lozinci precum "Educaţia salvează naţia", "Ne-au minţit toţi guvernanţii, am ajuns la coada vacii", "Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest", "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră" sau "Finanţarea e săracă, educaţia e-n găleată".

Unii dintre ei au purtat pancarte cu mesaje precum: "Şi vacile ne vor la şcoală", "Fii student, adoptă o vacă", 'Studentul de azi, văcarul de mâine", "Vaca n-are nicio vină", "Generatia happy meal", "Ăsta-i doar începutul", "Doi km de autostradă = un cămin de 700 locuri", "Ai 6%, ai şanse!" sau "Vrem 6% din PIB pentru educaţie".

Câţiva tineri care au venit protest la bustul gol şi-au scris pe trupuri "6%".

Studenţii au adus cu ei şi o vacă pe care au închiriat-o de la o fermă din apropierea Timişoarei şi pe care au plimbat-o, într-o remorcă specială, în Piaţa Unirii din Timişoara, unde a avut loc protestul.

"Văcuţa de la protest este una adevărată. Am adus-o de la o fermă de lângă Timişoara şi am închiriat-o. Am plătit cam 200 de lei", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Brânduşa Lungu, vicepreşedinte ANOSR, unul dintre organizatorii protestului.

Protestatarii au purtat pe umeri şi un mulaj din gips al unei vaci.

Studenţii spun că sunt nemulţumiţi de finanţarea educaţiei şi de creşterea taxelor şi că prin acest protest vor să tragă un semnal de alarmă. Mai mult, protestatarii au anunţat că, dacă problemele lor nu se rezolvă, vor declanşa proteste în toată ţara.

Ei au amintit, de asemenea, şi despre asumările făcute la nivel internaţional de către România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6 la sută din PIB pentru educaţie şi de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

Tineri mai sunt nemulţumiţi şi de creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin, de faptul că bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea şi de faptul că jumătate din studenţii români abadonează facultatea.

"Am ieşit în stradă pentru finanţarea educaţiei, vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie. Au crescut foarte mult taxele pentru studii şi regia la cămin, mai bine de jumătate dintre absolvenţii de studii superioare nu termină facultatea, România este pe penultimul loc în Europa ca rată de absolvire a studiilor superioare. Ne dorim ca legea să fie respectată şi educaţia să fie tratată ca o prioritate naţională. Am adus o vacă să arătăm faptul că nu s-a investit deloc în educaţie şi nu reprezentăm o prioritate naţională", a mai declarat Brânduşa Lungu.

Protestul a început la ora 19.00 şi s-a încheiat o oră mai târziu, fără să se înregistreze incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici