Protest la Poşta Română: Aproximativ 50 de sindicalişti au strigat "Demisia", purtând cagule şi măşti craniu

Aproximativ 50 de sindicalişti din Poşta Română, purtând cagule şi măşti pe feţe, au protestat la sediul companiei, cerând plata drepturilor salariale aşa cum au fost negociate, acordarea zilelor libere cuvenite şi demiterea conducerii dacă nu creşte veniturile CNPR cu 8-10 la sută în 2013.

538 afișări
Imaginea articolului Protest la Poşta Română: Aproximativ 50 de sindicalişti au strigat "Demisia", purtând cagule şi măşti craniu

Protest la Poşta Română: Aproximativ 50 de sindicalişti au strigat "Demisia", purtând cagule şi măşti craniu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Cei aproximativ 50 de protestatari care s-au adunat în faţa sediului Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) au strigat "Demisia" şi au purtat pe feţe cagule şi măşti craniu.

Sindicaliştii din Poşta Română au susţinut că pichetul organizat joi a fost o continuare a acţiunilor de protest începute în 7 februarie.

Pichetul organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) la sediul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat fără incidente, comitetul executiv al organizaţiei sindicale urmând să decidă dacă acţiunile de protest vor continua.

Reprezentantul sindicaliştilor, Cristi Iancu, a declarat, la finalul pichetului din Capitală, că o decizie privind noi proteste urmează să fie luată de comitetul executiv, însă până atunci, în plan local, liderii sindicali vor transmite revendicările prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi parlamentarilor.

Printre revendicările sindicaliştilor din Poşta Română se numără "încetarea prigoanei de tip bolşevic declanşată de actuala conducere a Companiei Naţionale Poşta Română împotriva tuturor salariaţilor care nu au fost prezenţi la serviciu în 12 februarie" şi obligarea de către statul român a directorului general şi a directorilor executivi să crească, prin politica lor managerială, veniturile CNPR cu 8-10 la sută în 2013 faţă de 2012, cu prime trimestriale de creşte de doi-trei la sută şi demiterea lor în cazul în care nu ating aceste obiective.

Protestatarii solicită plata tuturor drepturilor salariale, precum şi a cadourilor în bani aşa cum au fost negociate şi asumate de CNPR, acordarea în următoarele două luni a zilelor libere corespunzătoare orelor suplimentare lucrate în 2011 şi 2012, neplătite şi nerecuperate până în prezent, precum şi acordarea zilelor libere cuvenite celor care nu şi-au putut efectua concediile de odihnă în 2011, programarea în cursul acestui an a concediilor neefectuate în 2012, precum şi a concediilor de odihnă aferente acestui an.

Aceştia mai cer despăgubirea, prin decontare sau sistem de premiere, a tuturor salariaţilor care au cumpărat din banii proprii materiale de curăţenie, rechizite, consumabile, formulare, pe care conducerea CNPR "este incapabilă de trei ani să le procure la termen".

De asemenea, sindicaliştii cer aplicarea Contractului colectiv de muncă pentru perioada 2008-2018 în spiritul şi litera acestuia, precum şi discutarea cu partenerii sociali a intenţiilor Direcţiei Operaţional de destructurale a reţelei poştale din mediul rural şi urban. În opinia sindicaliştilor, o asemenea decizie va pune pe drumuri zilnic sute de mii de pensionari şi alţi clienţi ai poştei din mediul rural şi din cartierele urbane mărginaşe.

Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) susţin că nu sunt de acord cu privatizarea CNPR înainte de privatizarea a cel puţin un sfert din companiile poştale din Europa, pentru ca Poşta Română să poată să înveţe din greşelile altora şi să nu fie "cobai" sau "poligon de experienţă".

"Statul român ar trebui să aducă management privat, dar cu tot cu directori, nu doar membri ai Consiliului de Administraţie, schimbându-i pe cei din CNPR şi ocuparea prin concurs a posturilor de conducere din centralul CNPR", mai spun sindicaliştii.

Simultan cu protestul din Capitală, sute de angajaţi ai Poştei au pichetat sediile unor prefecturi din ţară, în semn de protest faţă de reducerile de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru, unii dintre ei purtând cagule şi măşti pe feţe.

Liderul SLPR, Matei Brătianu, a declarat pentru MEDIAFAX că participanţii la proteste poartă cagule în semn de protest faţă de acţiunile de "intimidare şi prigoană de după mitingul din 12 februarie" din Bucureşti.

"După miting, au început o campanie de prigonire şi acţiuni de intimidare în unele judeţe. Au fost chemaţi la Comisia de abateri disciplinare chiar şi cei care atunci se aflau în concediu sau aveau liber", a spus Brătianu.

Potrivit sindicaliştilor, în 7 ianuarie, conducerea companiei a solicitat SLPR acordul pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă, în sensul diminuării unor drepturi de personal, iar două zile mai târziu a transmis o adresă prin care a cerut sindicatului analiza pentru diminuarea numărului de tichete de masă şi a informa despre intenţia de a concedia în cursul anului 2013 un număr de 1.800 de angajaţi din mediul urban.

"În data de 14 ianuarie 2013, managementul companiei informează sindicatul despre intenţia acesteia de a desfiinţa peste 1.300 de ghişee poştale din mediul rural, cu efect concedierea a încă 1.000 de angajaţi din rural. La reuniunea de lucru organizată la finalul lunii ianuarie 2013, cu participarea şefilor oficiilor judeţene de poştă, conducerea companiei şi-a anunţat intenţia de restructurare a reţelei poştale în sensul reducerii cu aproape 50 la sută a numărului de subunităţi poştale de pe teritoriul ţări", a precizat SLPR.

În 12 februarie, aproximativ 1.500 de sindicalişti de la Poşta Română au participat la un miting organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală. Protestatarii au cerut atunci demisia ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi a conducerii Poştei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici