Protest spontan la Tarom. Angajaţii sunt nemulţumiţi de neprelungirea licenţelor pe partea tehnică. Tarom anunţă că va prelungi "numai licenţele necesare"

Aproximativ 200 de angajaţi Tarom au oprit spontan lucrul, nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii companiei au refuzat să prelungească licenţa pentru cei care lucrează pe partea tehnică, ceea ce ar duce la reducerea salariilor cu 400 de lei, a spus Aurel Curdov, lider al Sindicatului Tehnic Tarom. Compania a decis după discuţii cu reprezentanţii Sindicatului Naţional Tehnic şi cei ai Ministerului Transporturilor, să facă o evaluare obiectivă pentru a stabili care sunt licenţele necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor tehnice.

1309 afișări
Imaginea articolului Protest spontan la Tarom. Angajaţii sunt nemulţumiţi de neprelungirea licenţelor pe partea tehnică. Tarom anunţă că va prelungi  "numai licenţele necesare"

Protest spontan la Tarom. Angajaţii sunt nemulţumiţi de neprelungirea licenţelor pe partea tehnică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Tarom arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că o comisie internă, din care vor face parte şi membri ai Sindicatului Naţional Tehnic al companiei, va face în cel mai scurt timp o evaluare obiectivă, pentru a stabili care sunt licenţele necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor tehnice.

Compania precizează că, în perioada următoare, vor expira aproximativ 200 de licenţe ale personalului tehnic.

"În urma negocierilor de astăzi s-a stabilit de comun acord că numai licenţele necesare vor fi prelungite, conform tuturor reglementărilor naţionale şi internaţionale în vigoare, compania asigurând pasagerii că operarea în deplină siguranţă a tuturor aeronavelor sale reprezintă principala sa prioritate", se mai arată în comunicat.

Tarom precizează că zborurile companiei nu au fost afectate de protestul spontan care a avut loc miercuri dimineaţă.

Secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom, Aurel Curdov, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că protestul nu a fost organizat de către sindicat, deşi ştia de marţi că există o stare de tensiune printre angajaţi şi a anunţat conducerea companiei.

"Am anunţat de ieri conducerea că este o situaţie explozivă din cauza neprelungirii licenţelor pe partea tehnică. Ei spun că există o recomandare a autorităţii aeronautice, care spune că nu este imperios necesar să aibă toată lumea această licenţă, dar neprelungirea ei ne afectează drepturile", a precizat liderul sindical.

Aurel Curdov a mai spus că miercuri dimineaţă a fost la directorul tehnic al Tarom pentru a discuta cu acesta, însă nu s-a putut ajunge la un compromis.

"Avem 30 de persoane care trebuie să dea licenţa luna aceasta şi el nu a aprobat prelungirea. Am rugat să ne dea o explicaţie şi a zis că el nu semnează pentru aceste licenţe, invocând că vine Curtea de Conturi. A trebuit să le spun oamenilor ce se întâmplă", a adăugat Aurel Curdov.

Liderul sindical a mai spus că tot personalul tehnic ar urma să ajungă treptat, pe măsură ce expiră licenţele, în această situaţie. El a explicat că odată cu expirarea licenţei oamenii pierd lunar aproximativ 400 de lei, plus nişte bani care se acordă la concediu.

Curdov susţine că sunt aproximativ 170 de persoane care mai au astfel de licenţă şi sunt hotărâte să ceară ca aceste documente să rămână valide până la pensie sau până la plecarea din companie.

Secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom a mai spus că mai sunt 70 de persoane care încă protestează, precizând că nu ştie cât va dura acţiunea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici