Proteste în ţară faţă de proiectul de la Roşia Montană. La Iaşi manifestanţii au blocat traficul rutier în zona Copou, apoi au mers în centrul oraşului şi au blocat circulaţia tramvaielor - FOTO

Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au avut loc, duminică, în mai multe oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

1277 afișări
Imaginea articolului Proteste în ţară faţă de proiectul de la Roşia Montană. La Iaşi manifestanţii au blocat traficul rutier în zona Copou, apoi au mers în centrul oraşului şi au blocat circulaţia tramvaielor - FOTO

Proteste în ţară faţă de proiectul de la Roşia Montană. La Iaşi manifestanţii au blocat traficul rutier în zona Copou, apoi au mers în centrul oraşului şi au blocat circulaţia tramvaielor - FOTO (Imagine: Liliana Bujdei)

Iaşi: Participanţii la protestul faţă de proiectul Roşia Montană au blocat circulaţia tramvaielor

Manifestanţii au deblocat în jurul orei 20.45 circulaţia rutieră pe bulevardul Copou, îndreptându-se către centrul municipiului Iaşi. Ajunşi în Piaţa Unirii, locul în care a început protestul, oamenii s-au aşezat pe liniile de tramvai, blocând circulaţia mijloacelor de transport în centrul oraşului.

În urma unor negocieri cu forţele de ordine, protestatarii au acceptat la un moment dat să permită câtorva tramvaie să circule către gară. La ora 21.30 însă, mai multe tramvaie continuau să staţioneze în zona centrală a oraşului.

Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, purtând pancarte cu mesaje precum "Vrem natură, nu cianură", "Consultare, nu sfidare", "Tâcerea e de aur".

Ulterior, manifestanţii au plecat în marş prin centrul oraşului, pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare - sediul Prefecturii - Bulevardul Independenţei - Copou. Aici, protestatarii au blocat circulaţia rutieră, aşezându-se pe carosabil şi scandând "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

Pe traseu, manifestanţilor li s-au alăturat alte câteva sute de persoane, numărul acestora ajungând la 700.

Organizatorii acţiunii de la Iaşi au avut autorizaţie pentru miting între orele 17.00 şi 18.45, însă nu şi pentru marşul din centrul municipiului.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Suceava, Sfântu Gheorghe, precum şi în Capitală.

La Bistriţa, peste 60 de persoane s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică din centrul oraşului, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Printre manifestanţi s-au numărat şi reprezentanţi ai Partidului Ecologist Român şi ai Partidului Forţa Civică.

În municipiul Sfântu Gheorghe (Covasna), aproximativ 150 de persoane au venit în jurul Obeliscului din Parcul Central al oraşului, având pancarte cu mesaje precum "Nu cianurii", "Legea Distrugerii Roşiei Montana - NU în numele meu". Mitingul s-a încheiat după o oră, un grup de tineri, participanţi la protest, prezentând un scurt moment de dans contemporan.

La Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane s-au adunat în faţa Cinematografului "Dacia" din oraş, de unde au pornit într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi pe alte străzi din apropiere. Participanţii la miting au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană!", "Trădarea de ţară în aur se măsoară". Acţiunea s-a încheiat după aproximativ două ore.

La Braşov, câteva zeci de oameni au protestat în centrul oraşului, având pancarte cu mesaje împotriva Guvernului, dar şi a proiectului minier de la Roşia Montană.

La Suceava, peste o sută de persoane au participat la un marş pe traseul Palatul Administrativ-Primărie-Palatul Administrativ şi au scandat, între altele, "Revoluţia începe cu Roşia Montană!".

Majoritatea protestatarilor au avut steaguri, dar şi pancarte, afişe şi bannere, cu mesaje precum "Salvaţi Roşia Montană!", "Uniţi salvăm Roşia Montană!", "Roşia Montană nu e de pomană!", "Politicienii pleacă, cianura rămâne!”"sau "Revoluţia începe cu Roşia Montană!".

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici