Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că regionalizarea ţării trebuie să fie "ca şi dragostea, firească" şi că este mai naturală crearea regiunii Dobrogea care să includă judeţele Constanţa şi Tulcea decât o regiune de sud-est, alături de Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.

322 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească

Primarul Constanţei, Radu Mazăre (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Radu Mazăre a fost prezent, vineri, la o dezbatere organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la Constanţa privind procesul de regionalizare - descentralizare, la care s-a aflat şi vicepremierul Liviu Dragnea, şi a declarat că înfiinţarea regiunii Dobrogea este naturală şi firească, existând mai multe asemănări între constănţeni şi tulceni decât cu moldovenii, ideea creării regiunii Dobrogea fiind susţinută şi de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Constanţa şi Tulcea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi se pare, şi am discutat acest lucru şi cu colegii de la Tulcea şi cu domnul ministru Dragnea, naturală şi firească o regiune cum este Dobrogea. Pentru că avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament între noi, cei din Constanţa şi cei din Tulcea decât cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au altă modalitate de a gândi", a spus primarul Constanţei.

El susţine că dacă regionalizare nu va fi făcută în nota firescului şi a naturii nu va funcţiona.

"Este exact ca atunci când faci o alee pe unde trec oamenii. Degeaba faci tu drumul cu colţ de 90 de grade, dacă oamenii o iau pe scurtătură. E, scurtătura aia trebuie asfaltată. Aşa trebuie făcută şi regiunea. (...) Părinţii mei sunt amândoi din Tulcea, aşa că eu sunt aici ca acasă. Că sunt în Constanţa, că sunt în Tulcea, că sunt la Babadag, mă simt ca acasă. Şi cred că noi toţi, constănţenii - turci, români, tătari, greci, suntem ca acasă în Dobrogea. Aşa şi vreau să trăim", a mai spus Radu Mazăre.

În aceeaşi notă, primarul Constanţei a mai spus că "regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească".

"Dacă o fac nefirească, aşa cum o fac ăia prin Franţa şi prin Occident, oamenii nu o s-o accepte. Firesc este ca noi să fim în Dobrogea. Cu cei de la Tulcea suntem fraţi, rude. Cu ceilalţi de la Galaţi, de la Vrancea, nu avem aşa multe puncte comune, iar dacă toată populaţia Dobrogei îşi doreşte să fie regiune, mi se pare ciudat să vină unul de la Bucureşti să ne explice că nu este bine aşa cum vrem noi. Dacă se va face altfel decât îşi doreşte, populaţia nu vine să voteze şi s-a încheiat discuţia”, a mai declarat Radu Mazăre.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu, a declarat că în crearea regiunii Dobrogea nu este vorba despre un interes personal, ci este interesul locuitorilor din zonă, şi că modelul etnic şi cultural de aici poate fi dat drept exemplu atât în România cât şi în toată Europa. „Aici nu este vorba despre un interes personal, al meu, al lui Radu Mazăre, al lui Liviu Dragnea sau al nu ştiu cărui primar, este interesul dobrogenilor şi al românilor. Pentru că la noi în Dobrogea, deşi suntem 27 de naţionalităţi conlocuitoare, nu au existat niciodată conflicte interetnice. Cred că este un bun exemplu de prezentat, inclusiv în România, în Transilvania, dar şi în Europa. Faptul că aici am ştiut să ne respectăm unii pe alţii, am ştiut să ne respectăm religia - musulmană, creştină sau de altă orientare, ne-am respectat obiceiurile şi tradiţiile, am mers unii la alţii să le sărbătorim împreună. Asta demonstrează cât de strâns suntem legaţi, noi dobrogenii”, a spus preşedintel CJ Constanţa.

El a precizat că în sala de şedinţe sunt reprezentanţi ai tuturor minorităţilor, turci, tătari, ruşi lipoveni, bulgari etc, care l-au rugat să transmită această dorinţă, ca judeţele Constanţa şi Tulcea să fie împreună într-o singură regiune. „Trebuie să înţeleagă întreaga Românie că Dobrogea este indivizibilă şi că trebuie să rămână împreună în interiorul României", a declarat Nicuşor Constantinescu.

El a fost susţinut de preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, acesta precizând că şi tulcenii îşi doresc înfiinţarea unei regiuni formate numai din cele două judeţe.

"Am vorbit cu cetăţenii din Tulcea şi i-am întrebat: «Ce-aţi spune ca Dobrogea să devină o regiune?». Vreau să vă spun că în unaimitate, şi chiar cu exaltare, oamenii spuneau că dacă vom reuşi să facem acest lucru putem intra în istorie. Am stat de vorbă şi cu primarii din Tulcea şi toţi, la unison, merg în această direcţie şi îşi doresc acest lucru, de creare a regiunii Dobrogea. Pentru că lucrurile aici sunt atât de unite încât dacă cineva primeşte o palmă în Constanţa, ţipă trei - patru în Tulcea, şi invers", a declarat Horia Teodorescu.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a încercat să-i tempereze pe cei doi şi a declarat că, deşi susţine înfiinţarea regiunii Dobrogea, decizia nu trebuie luată cu patimă, ci analizată foarte bine, fiind vorba despre viitorul oamenilor din zonă.

"I-am ascultat pe prietenii mei, Nicuşor Constantinescu şi Horia Teodorescu, cu câtă dragoste vorbesc despre Dobrogea şi spun că este aparte. Numai că grija şi interesul nostru este să nu fie «prea aparte» faţă de România. Să nu uităm niciodată că acest stat trebuie să rămână un stat naţional unitar, este unul din obiectivele majore ale acestui proces de regionalizare. (...) Nicio regionalizare nu se face cu patimă", a spus Liviu Dragnea.

El a declarat totuşi că cele două judeţe sunt un model cultural şi etnic, că în zonă există resurse naturale variate şi un potenţial de dezvoltare foarte mare, astfel că există argumente ca această regiune să fie înfiinţată.

"În opinia mea, este singura regiune din România care poate fi compusă numai din două judeţe. Nu mai există alte două judeţe în ţară care, doar ele două unite, să poată asigura dezvoltarea", a spus Dragnea, care a precizat însă că decizia finală în acest sens nu a fost luată.

"Eu susţin ideea să existe regiunea Dobrogea, dar vreau să fim siguri, după toate analizele pe care le facem, că această regiune este o organizare a teritoriului care ajută viitorul acestei zone, viitorul oamenilor de aici. Important este ca atunci când facem propunerea finală să fim siguri că ceea ce oferim viitorului acestei zone este un lucru bun".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici