RAPORTUL Comisiei SIPA, privind desfiinţarea DGPA, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat, miercuri, raportul Comisiei SIPA cu privire la desfiinţarea DGPA, în care se arată că declaraţiile persoanelor audiate au dus la concluzia că ministrul Justiţiei din 2005, Monica Macovei, alături de consilierul său, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns în arhivă.

323 afișări
Imaginea articolului RAPORTUL Comisiei SIPA, privind desfiinţarea DGPA, adoptat de Parlament

Raportul final al Comisiei SIPA, privind desfiinţarea DGPA, va fi votat miercuri în plenul reunit al Parlamentului

Raportul Comisiei SIPA cu privire la desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost adoptat cu 166 de voturi "pentru", 54 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri.

Raportul adoptat va fi trimis către mai multe instituţii, printre care CSAT, SRI, Ministeul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru dispunerea de măsuri cu privire la competenţa fiecărei instituţii.

”Hotărârea de Guvern 127/2006 s-a făcut cu nesocotirea atât a normelor de tehnică legislativă, cât şi a actelor normative circumscrise securităţii naţionale, creându-se astfel riscuri şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei SIPA, Viorel Salan.

El a mai spus că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei ”a urmărit să demonstreze ineficienţa DGPA”.

”Pe parcursul anul 2005 ministrul Justiţiei în exerciţiu a căutat să demonstreze ineficienţa DGPA prin realizarea unui control inopinat în ianuarie 2005 şi prin executarea unei emisiuni de audit de Ministerul Apărării Naţionale pe baza unui protocol de colaborare instituţională. Acest protocol s-a încheiat fără temei legal şi cu încălcare normelor de drept referitoare la efectuarea auditului public intern”, a adăugat atunci Salan.

Potrivit lui Viorel Salan, a fost solicitată audierea a 57 de persoane, dintre care s-au prezentat în faţa comisiei 46, patru au transmis răspunsuri scrise, iar şapte persoane au refuzat să se prezinte la audieri.

În schimb, trei parlamentari PNL, membri ai Comisiei privind arhiva SIPA, Cristina Trăilă, Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache, au trimis o opinie separată în care susţin că demersurile Comisiei nu dus la niciun rezultat palpabil.

"În vederea realizării scopului pentru care a fost instituită Comisia, s-a procedat la solicitarea de informaţii de la instituţiile şi autorităţile publice descries în anexa II a raportului dar şi la audierea unor persoane, Din răspunsurile primite, cât şi din modul în care au fost conduse audierile persoanelor invitate în faţa Comisiei, nu s-a desprins nicio concluzie relevantă realizării scopului Comisiei", se arată în documentul trimis de liberali birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Raport final SIPA

Opinie separată PNL - SIPA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici