Raportul privind subminarea independenţei justiţiei de SRI şi DNA, la Inspecţia Judiciară din CSM

Inspecţia Judiciară din CSM verifică dacă datele prezentate în raportul publicat sub egida Henry Jackson Society şi care fac referire la subminarea independenţei justiţiei de SRI şi DNA au adus atingere independenţei sistemului judiciar.

2082 afișări
Imaginea articolului Raportul privind subminarea independenţei justiţiei de SRI şi DNA, la Inspecţia Judiciară din CSM

Raportul privind subminarea independenţei justiţiei de SRI şi DNA, la Inspecţia Judiciară din CSM

" La solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna judecător Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară. Inspecţia Judiciară a fost sesizată în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile conţinute în raportul intitulat “Fighting Corruption with co tricks> Romania's assault on the rule of law”, publicat în limba engleză de David Clark, sub egida Henry Jackson Society, afirmaţii preluate de mai multe publicaţii din România, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată înt-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.

Laura Codruţa Kovesi anunţase, imediat după prima discuţie cu actualul ministru al Justiţiei, că a trimis la CSM şi CNA sesizări cu privire la posibila atingere a indepedenţei magistraţilor în 12 emisiuni televizate şi în raportul Henry Jackson Society.

Documentul, intitulat "Combaterea corupţiei prin trucuri: Atacul României asupra statului de drept", avertizează că au loc practici care arată o continuitate considerabilă cu cele din era comunistă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de exemplu, este un participant activ în lupta politică, potrivit raportului, şi există o corelare puternică între cei vizaţi de urmărirea penală şi interesele celor aflaţi la putere. Politicienii îşi pot exercita influenţa asupra DNA, folosindu-şi controlul prin desemnări-cheie şi prin direcţionarea unor anchete importante, mai denunţă documentul.

"Există o precupare din ce în ce mai mare privind rolul ascuns al serviciilor de informaţii în coordonarea unor activităţi de urmărire anticorupţie. Serviciul Român de Informaţii (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, iniţiază anchete DNA şi (...) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operaţiunilor. Guvernul a refuzat să ancheteze acuzaţii că SRI s-a infiltrat în serviciile judiciare şi de urmărire penală. Atât SRI şi DNA au fost criticate pentru subminarea independenţei judiciare. Judecătorii care nu reuşesc să răspundă cererilor DNA şi să delibereze în favoarea acesteia au devenit ei înşişi ţinte ale anchetei, în timp ce cei consideraţi favorabili intereselor instituţiei şi-au văzut loialitatea răsplătită. (...)", arată raportul.

"Practica de interceptare a convorbirilor telefonice fără un mandat a fost reluată pentru investigaţii anticorupţie sub coordonarea Monicăi Macovei, iar DNA a devenit dependentă în mare măsură de sprijinul serviciilor de informaţii în furnizarea de probe de la interceptări”, se arată în document.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici