RATB, amendată de ANPC cu 150.000 de lei pentru condiţiile de transport improprii

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cu 150.000 de lei, pentru condiţiile de transport improprii, incluzând vehicule deteriorate, neigienice, lipsa măsurilor de siguranţă şi a aerului condiţionat.

1006 afișări
Imaginea articolului RATB, amendată de ANPC cu 150.000 de lei pentru condiţiile de transport improprii

RATB, amendată de ANPC cu 150.000 de lei pentru condiţiile de transport improprii (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

 

Comisari ANPC din cadrul Comisariatului Bucureşti au demarat, vineri, un control tematic pentru verificarea condiţiilor de transport public.

Au fost verificate autobuze, troleibuze şi tramvaie la plecarea în curse a acestora din şase depouri din Capitală.

Printre abaterile constatate au fost: condiţii de transport improprii, neigienice, pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf, tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare, lipsa aerului condiţionat sau aer condiţionat nefuncţional, lipsa neoanelor pentru iluminat interior, geamuri murdare şi pline de calcar, neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul, precum şi lipsa unui regulament de aplicare a normelor de igienă pentru transportul de persoane.

La acestea se adaugă spărturi ale plăcilor de melamină din interiorul vagonului în dreptul scaunelor, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţa călătorilor, podele exfoliate cu risc mare de accidentare a călătorilor, protecţiile barelor de susţinere deteriorate, anvelope uzate sub limita admisă de 4 mm, lipsa ciocanelor de spart geamuri în caz de pericol, lipsa verificării periodice a extictoarelor cu care sunt echipate mijloacele de transport.

Comisarii au aplicat amenzi în valoare totală de 150.000 de lei şi oprirea temporară de a fi utilizate în transportul public a mijloacelor de transport care nu asigură condiţiile de siguranţă şi igienă corespunzătoare până la remedierea deficienţelor.

În total, au fost verificate prin sondaj aproximativ 40 de vehicule, dintre care mai puţin de jumătate au fost oprite din circulaţie, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ANPC. Acestea vor putea fi repuse în circulaţie după ce vor fi luate măsurile de igienizare şi vor fi făcute reparaţiile necesare.

În plus, RATB a primit un termen de şapte zile pentru a cumpăra produsele pentru curăţenie necesare, întrucât acestea lipseau din depozite.

"Din 2014, ei nu mai făcuseră dezinsecţie. Înţeleg că nu au bani pentru modernizări, pentru aer condiţionat, dar pentru igienă trebuie să aibă bani. E inacceptabil", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANPC, Marius Dunca.

Controalele vor continua şi în următoarea perioadă, potrivit reprezentanţilor autorităţii.

Reprezentanţii RATB precizează, într-un comunicat, că regia a achiziţionat materialele necesare pentru curăţenie şi că în cel mai scurt timp problemele constatate vor fi remediate.

"Precizăm că toate vehiculele puse în circulaţie îndeplinesc normele de siguranţă în trafic şi au reviziile tehnice la zi", mai spune RATB.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici