Rezultatele finale ale recensământului, cu trei luni mai devreme

INS va prezenta în luna iulie rezultatele finale privind recensământul populaţiei efectuat în 2011, cu trei luni mai devreme decât termenul iniţial, iar datele vor fi analizate şi discutate cu o comisie de experţi, a anunţat, miercuri, preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei.

1709 afișări
Imaginea articolului Rezultatele finale ale recensământului, cu trei luni mai devreme

Rezultatele finale ale recensământului, cu trei luni mai devreme (Imagine: Shutterstock)

"Putem anunţa rezultate finale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor în cursul lunii iulie şi nu octombrie (...) Vom avea rezultate finale în condiţii normale. Nu vreau să vă aşteptaţi la rezultate spectaculoase, ci la rezultate clare, care să fie comunicate de o manieră transparentă societăţii civile şi mass-media", a spus Andrei, la prima conferinţă de presă de când a preluat mandatul de preşedinte al Institutului Naţional de Statistică.

El a arătat că INS a decis constituirea unui grup de experţi pe demografie şi comunicare, având ca scop o evaluare corectă din punct de vedere metodologic, dar şi asigurare unei comunicări corecte pentru cei care vor utiliza datele privind recensământul populaţiei.

"Este vorba de experţi de primă mână, personalităţi puternice care nu vor accepta niciun compromis. Am acceptat acest risc de a avea o discuţie ştiinţifică şi onestă cu aceşti specialişti pentru a putea livra în iulie date finale corecte şi acceptate", a adăugat Andrei.

El a arătat că finalizarea recensământului este prioritatea INS, întrucât de maniera în care sunt primite şi acceptate rezultatele finale depinde şi cum va fi perceput în societate statutul statisticii şi al statisticienilor.

Datele complete privind recensământul vor fi publicate însă în 2014.

"La recensământ nu vom putea da toate datele. Finalizarea recensământului este programată pentru 2014, când se vor publica şi cele cinci cărţi. În iulie vom anunţa informaţiile relevante, strict necesare
pentru recensământul populaţiei", a mai spus Andrei.

Recensământul populaţiei a fost puternic politizat încă de la faza de culegere a datelor, când opoziţia din 2011 a boicotat procesul, reclamând că datele solicitate de statisticieni ar urma să fie utilizate în scop electoral.

Ulterior, rezultatele recensământului au căpătat o importanţă politică mult mai dramatică, miza fiind validarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. La acel moment, mai mulţi politicieni au acuzat INS că ar tergiversat finalizarea referendumului.

La sfârşitul anului trecut, INS a anunţat o ajustare semnificativă a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei, care a stârnit o reacţie dură din partea Guvernului, finalizată prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe preşedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici