Românii decedaţi în atentatele de la Paris ar putea fi înmormântaţi în Franţa

Primarul din Coaş (Maramureş), de unde era originară tânăra moartă în atentatele din Paris, afirmă că aceasta plecase în Franţa în urmă cu 10 ani şi avea un băieţel de un an cu un bărbat din Tulcea, decedat şi el în atacuri şi ai căror părinţi spun că ar dori ca cei doi să fie înmormântaţi în Franţa

1727 afișări
Imaginea articolului Românii decedaţi în atentatele de la Paris ar putea fi înmormântaţi în Franţa

Românii decedaţi în atentatele de la Paris ar putea fi înmormântaţi în Franţa (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Românca decedată în urma atentatelor din Franţa - Lăcrămioara Pop -, în vârstă de 29 de ani, era din localitatea Coaş, judeţul Maramureş, iar vineri seară, când au izbucnit rafalele teroriştilor, se afla împreună cu iubitul ei pe terasa unui restaurant din Paris, la aniversarea unei zile de naştere. În urma atacurilor, şi-a pierdut viaţa şi iubitul femeii, Ionuţ Ciprian Calciu, de 31 de ani, din Tulcea.

Oamenii din comuna Coaş spun că Lăcrămioara Pop era o fată deosebită, muncitoare, care plecase în Franţa de mai mulţi ani în căutarea unei vieţi mai bune. Acolo l-a cunoscut pe Ionuţ, cu care avea un băieţel de un an şi jumătate.

Lăcrămioara mai avea o fată de 11 ani, din prima căsătorie, pe care o adusese la Paris în urmă cu câteva luni. Tot atunci a mers la Paris şi mama Lăcrămioarei, pentru a o ajuta cu cei doi copii.

Tatăl Lăcrămioarei a murit anul trecut, iar cele două surori ale sale şi fratele sunt plecaţi şi ei din ţară, în Austria şi Italia. Singurele rude rămase în Coaş sunt o mătuşă şi un unchi, Viorica şi Vasile Pop.

Primarul comunei Coaş, Sabin Raţ, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că o cunoştea pe Lăcrămioara Pop, care era o fată harnică şi săritoare.

”Am cunoscut-o, era o fată harnică şi săritoare, a plecat cam acum 10 ani în Franţa să îşi facă un rost. A lăsat în urmă o fetiţă de 11 ani din prima relaţie şi un băieţel de un an şi jumătate pe care l-a avut cu bărbatul cu care trăia la Paris, şi care era din Tulcea. Mai avea două surori şi un frate, dintre care una lucrează în Austria şi alta în Italia, iar fratele lucra şi el în străinătate. S-a văzut munca făcută de ei, cu banii strânşi au investit într-o casă nouă şi au modernizat casa părintească. Duminică, la biserică s-a discutat despre tragedia asta şi cum putem să îi ajutăm familia, să vedem dacă se va decide să fie înmormântată în Coaş. Oamenii din sat o plâng şi s-au rugat la biserică pentru sufletul ei”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, cei doi tineri ”o duceau bine la Paris şi erau fericiţi”.

”Şi Lăcrămioara şi bărbatul ei lucrau, el era mecanic de lifturi, ea lucra ca barman - ospătar, aveau slujbe bune amândoi. O duceau bine acolo, erau fericiţi la Paris”, a precizat Sabin Raţ.

El a adăugat că, din informaţiile sale, părinţii lui Ionuţ Ciprian Calciu ar dori ca cei doi să fie înmormântaţi în Franţa, dar urmează să primească informaţii oficiale în zilele următoare.

La rândul său, viceprimarul din Coaş, Ioan Dărăban, a declarat că Lăcrămioara Pop era o ”fată deosebită”.

”Este păcat să se întâmple o aşa tragedie, să mergi să îţi cauţi un rost în străinătate şi să mori nevinovat. Mai are în sat alte rude, nimeni nu s-a aşteptat să se întâmple aşa ceva”, a spus Dărăban.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, anunţa, sâmbătă, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, că în atentatele teroriste de vineri noapte de la Paris a murit şi o tânără din Baia Mare.

”În aceste momente tragice prin care trece naţiunea franceză şi care au îndoliat întreaga lume, îmi exprim regretul profund şi compasiunea. Cu atât mai mult cu cât în sângerosul atac şi-a pierdut viaţa o băimăreancă de-a noastră. Rugăciunile mele se îndreaptă spre toţi cei care au pierdut pe cineva drag în acest tragic atentat, spre francezi, români, băimăreni. (...) Cred că fiecare dintre noi, oamenii simpli, trebuie să transmitem dorinţa noastră de pace. Să lăsăm deoparte divergenţele, războaiele şi permanenta luptă pentru putere. Nimic bun nu aduce umanităţii dacă acest război dintre creştini şi musulmani continuă. Mai mult ca oricând avem nevoie de egalitate, libertate şi fraternitate. Pe plan mondial”, a scris Cătălin Cherecheş, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Cătălin Cherecheş a declarat pentru MEDIAFAX că a cerut deja Poliţiei Locale şi Serviciului de Evidenţa Populaţiei să caute familia tinerei care a murit la Paris, pentru a-i oferi sprijin.

”Am aflat de la băimăreni care sunt în Paris ce s-a întâmplat, iar ca primar consider că e de datoria mea să facem tot posibilul să găsim familia tinerei şi să-i oferim tot sprijinul. Le voi propune colegilor mei din Consiliul Local, şi sunt convins că vor fi de acord, ca toate cheltuielile cu repatrierea trupului neînsufleţit al tinerei să fie suportate din bugetul local. I-am rugat pe colegii de la Poliţia Locală şi pe cei de la Evidenţa Populaţiei să verifice, să-i găsim familia, iar luni, la prima oră, voi convoca şedinţa de îndată a Consiliului Local”, afirma primarul din Baia Mare.

MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze.

Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris, care au avut loc în şase zone ale oraşului şi au fost revendicate de gruparea Stat Islamic, a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat procurorul general din capitala franceză, Francois Molins, citat de publicaţia Le Figaro.

În Franţa au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici