Şeful Jandarmeriei Capitalei, demis din cauza protestelor de acum un an din Piaţa Universităţii

Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din MAI.

1255 afișări
Imaginea articolului Şeful Jandarmeriei Capitalei, demis din cauza protestelor de acum un an din Piaţa Universităţii

Eugen Meran (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.

Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop.

Pop a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010.

Meran ocupase anterior funcţia de prim-adjunct al şefului instituţiei.

În 4 decembrie 2012, Eugen Meran a fost atenţionat în urma unor verificărilor interne privind modul de acţiune la parada de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf. 

"În urma aspectelor semnalate de către o parte a mass-media, în legătură cu modul de îndeplinire a misiunilor de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de către anumite efective ale Jandarmeriei, cu ocazia zilei de 1 decembrie - Ziua Naţională a României, la nivelul instituţiei noastre a fost demarată o verificare internă, referitoare la modul de acţiune a personalului implicat, în urma căreia, au fost luate următoarele măsuri: atenţionarea domnului general de brigadă dr. Eugen Meran, directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; schimbarea din funcţie a domnului maior Claudiu Gogu, şef serviciu în cadrul aceleiaşi structuri", s-a precizat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

În 17 decembrie, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Meran conferit Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari. Alături de Meran, tot atunci a fost decoraţi numeroşi alţi poliţişti, militari, dar şi funcţionari publici şi angajaţi bugetari ca personal contractual

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii - la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane - au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici