Senatorii adoptă din nou proiectul prin care medicii ies din categoria funcţionarilor publici

Senatorii au decis, miercuri, încă o dată, că medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia, ei respingând, în acest sens, cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului să revină asupra acestei decizii.

Senatorii adoptă din nou proiectul prin care medicii ies din categoria funcţionarilor publici (Imagine: Mediafax Foto)

Senatul şi-a însuşit raportul de respingere transmis plenului de membrii Comisiei pentru sănătate la cererea de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 2/2014 pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în forma trimisă spre promulgare.

Articolul criticat de şeful statului prevede că, ”având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia”.

Preşedintele Băsescu a arătat, în cererea de reexaminare, că, prin această modificare, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru "toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale".

"Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale care consideră funcţionar public «orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public»”, arată şeful statului.

Membrii Comisiei pentru sănătate au propus, însă, respingerea cererii, argumentând că profesia de medic este "liberală prin excelenţă".

"Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcţionar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relaţie autentică cu pacientul. Independenţa profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalaţi cu funcţionari publici", se arată în raport.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au mai menţionat că, din 2008 până în prezent, au părăsit România circa 15.000 de medici.

"Doar în primele şase luni ale acestui an, numărul medicilor plecaţi a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât şi pe specialităţi. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migraţiei", este concluzia membrilor comisiei.

Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
SENAT ,
MEDICI ,
COMENTARII
  • zelea 19 sep 2014

    Medicii din Romania au fost asimilati functionarilor publici prin OUG nr.2/2014, in niciun alt act normativ anterior, nici macar in Legea nr.96/2006, nu se stabilea un astfel de statut pentru medici. Articolul 282 din N Cod Penal, care defineste tortura ca fapta savarsita de functionarul public provoaca…

  • Marghioala 17 sep 2014

    Problema nu e daca-i asimilabil doftoru cu functionaru ci cu cat este platit doftoru fata de confratele european. Daia pleaca. Poti sa-i asimilezi si cu presedintele. Daca-i platesti prost .. pleaca, ca orice alta categorie sociala a Ro postdecemvriste.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”