Senatorul Lucian Iliescu şi deputatul Marin Anton, urmăriţi penal pentru fapte de corupţie. UPDATE: DNA a dispus clasarea cauzei

1245 afișări
Imaginea articolului Senatorul Lucian Iliescu şi deputatul Marin Anton, urmăriţi penal pentru fapte de corupţie. UPDATE: DNA a dispus clasarea cauzei

Senatorul Lucian Iliescu şi deputatul Marin Anton, urmăriţi penal pentru fapte de corupţie. UPDATE: DNA a dispus clasarea cauzei

Actualizare 1 iulie 2020: Procurorul Florin Dumitrescu din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimiliate infracţiunilor de corupţie, a dispus clasarea cauzei faţă de suspecţii Iliescu Lucian, Iliescu Ştefan-Adrian, Anton Marin şi Naghi Viorica.

 

 

Ştirea iniţială

Senatorul Lucian Iliescu şi deputatul Marin Anton sunt urmăriţi penal de DNA, care îi acuză de intervenţii pentru câştigarea de către firmele fiului lui Iliescu a unor licitaţii organizate de Primăria Giurgiu, privind vânzarea unui teren şi construcţia Pieţei Agroalimentare din municipiu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală în cazul senatorului Lucian Iliescu, primar al municipiului Giurgiu la data faptelor, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal deputatul Marin Anton, preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice la data faptei, acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi Cezar Mircea Măgureanu, senator la data faptei, pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii DNA au început urmărirea penală şi pe numele fiului lui Lucian Iliescu, Ştefan Adrian, administrator al unor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), complicitate la conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale) şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, în dosar este urmărit penal şi Marin Pavel, director în Primăria municipiului Giurgiu - Administraţia Domeniului Public la data faptelor, pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), complicitate la conflict de interese în formă continuată (două acte materiale).

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2010 - 2011, Lucian Iliescu (PNL), atunci primar al municipiului Giurgiu, ar fi intervenit pentru favorizarea firmele controlate de fiul său, Ştefan Adrian la două licitaţii organizate de Primăria Giurgiu, care aveau ca obiect vânzarea unei suprafeţe de 2.200 mp de teren şi concesionarea lucrărilor de construcţie a unui imobil cu destinaţia "Piaţă Agroalimentară", pe un alt teren în suprafaţă de 3.200 mp, ambele terenuri fiind situate în zona centrală a municipiului.

"Anterior acestor momente, suspecţii mai sus-menţionaţi au beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane, în sensul că: suspectul Pavel Marin l-a sprijinit pe primarul municipiului Giurgiu să promoveze proiecte de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu şi să organizeze licitaţiile publice câştigate de firmele controlate de fiul acestuia din urmă. Ulterior, suspectul a devenit administrator al societăţii comerciale care administrează şi în prezent Piaţa Agroalimentară Giurgiu, obţinând beneficii sub formă de salarii primite atât de la firma administrată, cât şi direct din conturile bancare ale suspectului Iliescu Ştefan-Adrian", au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, Marin Anton (fost membru PNL, în prezent la UNPR) şi Cezar Măgureanu şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru a determina mai mulţi consilieri locali să voteze favorabil proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public în domeniul privat şi ulterior vânzarea prin licitaţie publică a terenului de 2.200 mp.

"Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul Iliescu Ştefan-Adrian au câştigat cele două licitaţii, deşi în cadrul uneia nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute în documentaţia de calificare. Pentru ajutorul acordat, suspectul Măgureanu Cezar-Mircea a pretins de la suspectul Iliescu Ştefan-Adrian suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro", susţin procurorii.

Procurorii le-au adus la cunoştinţă celor cinci suspecţi acuzaţiile din acest dosar şi calitatea procesuală.

În 29 mai, procurorii DNA au făcut percheziţii în Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov, la Consiliul Local Giurgiu, la firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de corupţie şi infracţiuni de serviciu, care ar fi fost comise în 2010-2012, când la conducerea Primăriei era Lucian Iliescu, în prezent senator PNL.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta atunci că se efectuează cercetări "într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2010-2012".

Lucian Iliescu a fost primar al municipiului Giurgiu din 1996 până în 2012, când a obţinut un mandat de senator. În perioada august - decembrie 2012, Lucian Iliescu a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Lucian Iliescu este vicepreşedinte al PNL, preşedinte al filialei teritoriale PNL Giurgiu şi prim-vicepreşedintele Ligii aleşilor locali PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici