Sorin Oprescu, audiat ca martor la DNA, în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit vineri la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren din Bucureşti, el declarând că retrocedarea s-a făcut în mandatul lui Adriean Videanu.

579 afișări
Imaginea articolului Sorin Oprescu, audiat ca martor la DNA, în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu / Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că retrocedarea terenului din Bucureşti - pentru care este cercetat Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a municipalităţii - s-a făcut în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei.

Primarul general a precizat că urmărirea penală în această cauză a început în 2007, înainte ca el să ajungă la Primăria Capitalei.

Oprescu a mai arătat că Primăria Capitalei se va constitui parte civilă în cauză, pentru recuperarea prejudicului produs instituţiei.

La DNA este audiat ca martor şi fostul viceprimar al Capitalei Marcel Nicolaescu, în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren din Bucureşti.

Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei, este cercetat sub control judiciar de procurorii anticorupţie, după ce ar fi propus, în mod nelegal, restituirea unui teren din Bucureşti, evaluat la peste 3,3 milioane de euro, potrivit DNA.

Alături de acesta este cercetată, sub control judiciar, o altă fostă şefă de serviciu din aceeaşi direcţie, Catia-Valentina Fălan, suspectată că l-a favorizat pe Andrei Creci.

"În cursul anului 2004, inculpatul Creci Andrei-George şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale, care îi reveneau în virtutea funcţiei şi a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 metri pătraţi, evaluat la suma de 3.303.301 euro şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 de hecatre", au arătat procurorii anticorupţie.

Ulterior, Creci ar fi încercat să înlăturare urmările faptei penale săvârşite, astfel încât să împiedice urmărirea penală şi tragerea la răspundere penală şi civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate. Astfel, el ar fi redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului Bucureşti, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au precizat procurorii.

"În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie", potrivit DNA.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimisă de DNA primarului general al Capitalei, Andrei Creci, prin influenţa pe care o are asupra funcţionarilor publici de execuţie din cadrul primăriei, ar fi determinat-o pe Catia Fălan să întocmească un punct de vedere către primarul general favorabil persoanelor cercetate în dosar şi să redacteze răspunsul către DNA, mai susţin anchetatorii.

"Prin adresa din 26 iunie, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-şi dreptul de a acţiona pe cale civilă, ci şi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea şi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aşadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate", mai spun procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici