Sorin Oprescu, ELIBERAT din arest după aproape două luni. Primarul suspendat, plasat în arest la domiciliu. DECLARAŢIA edilului după decizia Curţii de Apel Bucureşti - FOTO

Primarul suspendat al Capitalei va fi eliberat din Arestul Capitalei şi plasat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a admis cererea de înlocuire a măsurii preventive, edilul având interdicţie să ia legătura cu martorii şi inculpaţii din dosarul în care este acuzat de corupţie.

9776 afișări
Imaginea articolului Sorin Oprescu, ELIBERAT din arest după aproape două luni. Primarul suspendat, plasat în arest la domiciliu. DECLARAŢIA edilului după decizia Curţii de Apel Bucureşti - FOTO

Sorin Oprescu, ELIBERAT din arest după aproape două luni (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Foto)

UPDATE 15:20 - Avocaţii lui Oprescu spun că vor cere aviz pentru internarea lui Sorin Oprescu

Avocaţii lui Sorin Oprescu spun că vor cere aviz, după înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pentru internarea edilului la Spitalul de Pneumoftiologie "Marius Nasta" din Capitală, unde să fie supus unor investigaţii.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat, joi, că în decizia de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, instanţa a avut în vedere momentul procesual, actele de urmărire penală care se efectuează în prezent, şi care nu-l vizează pe Oprescu, acuzaţiile care îi sunt aduse şi starea de sănătate.

"Acuzaţiile nu sunt de o gravitate atât de mare, deşi cei de la DNA au încercat să insufle acest curent", a mai spus avocatul.

Întrebat cum comentează decizia instanţei potrivit căreia Sorin Oprescu trebuie să poarte un "sistem electronic de supraveghere", în condiţiile în care aceste dispozitive lipsesc din dotarea poliţiei, avocatul a spus că edilul nu va încălca în niciun fel obligaţiile stabilite de judecători, arătând că va fi supravegheat de poliţişti la fel ca în toate celelalte cazuri în care s-au dispus o astfel de măsură.

"Ceea ce se menţionează în decizie este ceea ce se menţioneaază în fiecare decizie de luare a măsurii arestului la domiciliu. Faptul că statul, în speţă poliţia, nu are această brăţară nu este o problemă, un impediment în respectarea obligaţiilor (...)Cu privire la această brăţară, cei de la poliţie vor face un referat că nu au în dotare această brăţară şi îl vor supraveghea aşa cum îi supraveghează şi pe alţi inculpaţi ce au primit arest la domiciliu", a explicat Mocanu.

UPDATE 15:04 - Oprescu: Vreau să îmi văd de sănătate. Nu-i voi dezamăgi pe cei care m-au susţinut

Sorin Oprescu a declarat, la ieşirea din Arestul Capitalei, că vrea să se îngrijească de sănătate, iar primul lucru pe care îl va face când va ajunge acasă va fi să îşi administreze insulină, edilul spunând că le mulţumeşte celor care l-au susţinut şi că nu-i va dezamăgi.

Oprescu a ieşit din arest în jurul orei 14.50, răspunzând la întrebările jurnaliştilor că se simte "binişor".

"În primul rând vreau să le mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut moral şi prin gesturile pe care le-au făcut. În al doilea rând, am de gând să-mi văd de sdănătate, iar de problemele juridice or să se ocupe domnii avocaţi, în aşa fel încât....Eh, vom avea multe de vorbit", a spus primarul suspendat al Capitalei.

Întrebat care este primul lucru pe care îl va face când va ajunge acasă, el a răspuns zâmbind: "Sincer, îmi fac insulina".

Oprescu a mai declarat că perioada petrecută în arest nu a fost uşoară "în niciun caz".

Întrebat dacă se retrage din politică, Oprescu a răspuns: "Este prea devreme ca să discutăm", iar bucureştenilor le-a transmis că le mulţumeşte încă o dată celor care au fost alături de el.

"Să fie convinşi nu i-am dezamăgit şi n-o să-i dezamăgesc niciodată, chiar dacă lucrurile stau cum stau în momentul ăsta", a mai spus edilul suspendat. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis astfel contestaţia formulată de Sorin Oprescu după ce, în 21 octombrie, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv, luată în 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Instanţa a decis ca, de la data eliberării din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, Sorin Oprescu să stea 30 de zile în arest la domiciliu, timp în care trebuie să se supună restricţiilor stabilite.

În perioada în care va sta în arest la domiciliu, Oprescu trebuie să se prezinte în faţa procurorilor şi judecătorilor ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu infractorii şi martorii din dosar şi, conform deciziei instanţei, "să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere".

Judecătorii au mai stabilit că instanţa îi poate permite lui Sorin Oprescu să părăsească imobilul în care va sta în arest, "pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise şi motivate".

Sorin Oprescu este obligat să anunţe poliţiştilor care se vor ocupa de supravegherea sa, procurorilor şi judecătorilor, situaţia de urgenţă şi motivele întemeiate când, fără permisiunea organului judiciar, părăseşte imobilul pe o durată de timp strict necesară.

După ce decizia definitivă a instanţei va fi transmisă la Arestul Central al Poliţiei Capitalei, Sorin Oprescu va putea pleca la domiciliu.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

În 26 octombrie, procurorii DNA au anunţat extinderea cercetărilor în cazul primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, acesta fiind urmărit penal şi pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, fiind pus sechestru pe un imobil şi un teren ale edilului şi un alt imobil al partenerei de viaţă a acestuia, până la concurenţa sumei de peste 3,6 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici