Spitalele din judeţul Harghita, interconectate printr-un sistem informatic; proiectul-7 milioane lei

Cele cinci spitale din judeţul Harghita au fost interconectate, în premieră naţională, printr-un sistem informatic realizat din fonduri europene, în valoare de peste 7 milioane de lei, medicii având acces la datele bolnavilor din fiecare unitate medicală, inclusiv de pe telefonul mobil.

240 afișări
Imaginea articolului Spitalele din judeţul Harghita, interconectate printr-un sistem informatic; proiectul-7 milioane lei

Spitalele din judeţul Harghita, interconectate printr-un sistem informatic; proiectul-7 milioane lei (Foto: Shutterstock)

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a implementat conectarea informatică a celor cinci spitale din judeţul Harghita, precum şi a unei platforme pentru medicii de familie, printr-un proiect din fonduri europene în valoare de peste 7,3 milioane de lei, intitulat "E-sănătate, servicii medicale de calitate - sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sistemul este implementat deja în toate spitalele din Harghita şi funcţionează", a spus, luni, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, Demeter Ferenc.

El a explicat că este vorba despre "un software integrat pe bază web".

Serverul existent la SJU pentru întreaga bază de date a celor cinci spitale din Harghita, cuprinzând dosarele electronice ale pacienţilor, poate fi accesat de toate unităţile spitaliceşti, permiţând o evidenţă precisă şi un circuit informaţional mai rapid la datele pacientului. Astfel, din acest sistem pot fi accesate datele personale ale unui pacient, informaţii medicale despre acesta şi toate raportările către Casa Naţională de Sănătate, pentru decontarea cazurilor.

Dosarele electronice ale pacienţilor sunt accesibile oricărei unităţi medicale din judeţ, medic de familie sau pacient autorizat, conectaţi la sistem.

"În cazul unui pacient din Odorheiu Secuiesc, de exemplu, care a suferit un accident grav şi este transportat la Miercurea Ciuc, medicii de la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean pot avea acces la datele sale şi la antecendentele medicale, vor afla dacă a fost vreodată în spital sau dacă medicul de familie a încărcat datele sale în sistem. Medicii mai pot avea acces la informaţiile despre bolnavul respectiv şi din fişa electronică a pacientului", a detaliat Demeter Ferenc.

Şi pacienţii vor avea acces la propriul dosar electronic de sănătate, pentru a vedea analizele şi consultaţiile care li s-au făcut, rezultatele investigaţiilor, tratamentele şi care sunt recomandările medicilor în ceea ce îi priveşte.

Managerul de proiect, Ferencz Huba, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că sistemul poate fi accesat şi de pe telefonul mobil, pe baza unui cod pe care îl cunoaşte doar medicul.

"Merge şi de pe telefon, dacă medicul este acasă şi vrea să aibă acces la rezultatele analizelor pacienţilor, la radiografii sau la rezultate de laborator. Este o unealtă menită să vină în ajutorul medicilor din spitalele harghitene, spre binele pacienţilor", a precizat Ferencz Huba.

El a punctat că avantajele sistemului "sunt şi de ordin material", întrucât în perioada de garanţie de cinci ani, toate spitalele din judeţ vor fi scutite de la plata costurilor de mentenanţă, care variază, în prezent, între 15.000 şi 30.000 de lei pe lună pentru o unitate spitalicească, iar la SJU este de 5.000 de euro lunar.

Potrivit acestuia, după expirarea garanţiei, SJU Harghita va suporta doar cheltuielile de mentenanţă a serverelor şi softului implementat, care "vor reprezenta mai puţin de jumătate din cele actuale".

Cele cinci spitale conectate la acest sistem sunt SJU Harghita din Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul oraşului Gheorgheni, Spitalul municipiului Topliţa şi Spitalul de Psihiatrie Tulgheş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici