SRI: ”Entităţi statale” din România, vizate de un atac cibernetic al unor grupări extremist-teroriste. Kaspersky: Hackerii sunt susţinuţi de un stat

”Entităţi statale” din România sunt vizate de un nou atac cibernetic de anvergură, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, care a precizat că atacul are ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremist-teroriste şi chiar actori statali. Experţii companiei informatice Kaspersky au depistat o vastă operaţiune de spionaj cibernetic care vizează agenţii de informaţii şi instituţii guvernamentale şi militare din Europa şi din Orientul Mijlociu.

1786 afișări
Imaginea articolului SRI: ”Entităţi statale” din România, vizate de un atac cibernetic al unor grupări extremist-teroriste. Kaspersky: Hackerii sunt susţinuţi de un stat

SRI: ”Entităţi statale” din România, vizate de un atac cibernetic al unor grupări extremist-teroriste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Pot să vă confirm că vorbim despre un nou atac cibernetic de anvergură la adresa României, sunt vizate entităţi statale din România", a spus Sava.

El a menţionat că Serviciul desfăşoară "investigaţii ce acoperă o paletă diversă".

"Aceste atacuri cibernetice au ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremist-teroriste şi chiar actori statali", a spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Kaspersky a depistat un atac cibernetic vizând agenţii guvernamentale, inclusiv din România - presă

Experţii companiei informatice Kaspersky au depistat o vastă operaţiune de spionaj cibernetic care vizează două agenţii de informaţii şi sute de instituţii guvernamentale şi militare din Europa şi din Orientul Mijlociu, fiind vizate obiective inclusiv în SUA, Franţa, Rusia, Germania şi România.

Potrivit anchetatorilor companiei Kaspersky, hackerii sunt susţinuţi, cel mai probabil, de un stat, utilizând metode şi instrumente similare cu cele folosite în alte două cazuri majore de spionaj atribuite Rusiei, relatează Reuters.

Compania Kaspersky, care are sediul la Moscova, a refuzat să comunice dacă Rusia se află în spatele operaţiunii de spionaj cibernetic.

Potrivit specialiştilor, în cadrul operaţiunii de spionaj, hackerii au reuşit să sustragă cantităţi mari de date, inclusiv documente de tip text şi emailuri, softul utilizat căutând documente după cuvinte-cheie precum "NATO", "UE - dialog - energie" şi "Budapesta".

Firma Kaspersky a precizat că aceasta este prima operaţiune de spionaj depistată până acum care a reuşit să pătrundă în sisteme ale serviciilor secrete. Compania specializată în securitatea informatică a refuzat să dezvăluie numele agenţiilor de spionaj vizate, precizând doar că una aparţine unui stat din Orientul Mijlociu, iar alta este a unei ţări membre UE. Alte obiective vizate sunt ministere de externe şi ambasade, ministere de interne, reprezentanţe comerciale, companii din industria militară şi farmaceutică. Potrivit Kaspersky, majoritatea obiectivelor vizate sunt din Franţa, Statele Unite, Rusia, Belarus, Germania, România şi Polonia.

Experţii companiei Kaspersky au declarat că hackerii au utilizat softuri informatice cunoscute sub denumirile "Carbon" sau "Cobra", folosite în alte două cazuri de spionaj cibernetic atribuite Rusiei. Primul atac cibernetic atribuit Rusiei a vizat Comandamentul Central american în anul 2008. Al doilea atac a vizat obiective din Ucraina şi din alte ţări, la începutul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici