Sulfina Barbu: Aştept de la Nokia să se comporte european cu angajaţii

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, joi, după întâlnirea Consiliului Consultativ al AJOFM Cluj, că aşteaptă de la Nokia să se "comporte european" cu angajaţii care vor fi disponibilizaţi şi a spus că "o companie de talia Nokia" nu îşi poate permite să acţioneze altfel în Uniunea Europeană.

539 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Aştept de la Nokia să se comporte european cu angajaţii

Sulfina Barbu: Aştept de la Nokia să se comporte european cu angajaţii (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Sulfina Barbu a declarat că a participat la şedinţa Consiliului Consultativ al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj pentru a discuta cu partenerii sociali problema accesării Fondului European de Ajustare la Globalizare care prevede sprijinirea angajaţilor disponibilizaţi de a se întoarce pe piaţa muncii.

"Am venit la Cluj pentru a lua acceptul şi în parteneriat pe cei interesaţi în accesarea Fondului European de Ajustare la Globalizare în ceea ce priveşte întoarcerea pe piaţa muncii a angajaţilor disponibilizaţi de la Nokia şi de la companiile din aval de la catering, pază şi transport. Regulamentul fondului e clar, compania este obligată să îşi îndeplinească toate obligaţiile pe care le are faţă de angajaţii disponibilizaţi şi dacă doreşte se poate implica şi în procesul de reîntoarcere pe piaţa muncii a acestora. Mesajul meu către Nokia este acela de a avea discuţii serioase cu partenerii sociali, de a-şi respecta obligaţiile şi sper să se comporte european. Sunt convinsă că se vor comporta european cu angajaţii de la Jucu care vor fi disponibilizaţi. Nokia este o companie care este în Europa şi sunt convinsă că ştie că trebuie să ajungă la o înţelegere. Nu îşi permite o companie de talia Nokia să se comporte altfel decât aşa cum trebuie să se comporte în UE", a spus Barbu, adăugând că aşteaptă de la Nokia să aibă "un dialog decent" care să ducă la protejarea persoanelor disponibilizate.

Sulfina Barbu a afirmat că autorităţile române speră să acceseze din Fondul European de Ajustare la Globalizare între 10-15 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru măsuri active, adică de recalificare profesională, de antreprenoriat sau de înfiinţare a unor IMM-uri.

Ministrul Muncii a mai spus că o companie care a mai trecut printr-un proces asemănător la Bochum, în Germania, într-un stat european "ştie exact ce obligaţii are faţă de disponibilizaţi".

În ceea ce priveşte compensaţiile care ar putea fi obţinute de angajaţii de la Jucu, Sulfina Barbu a spus că aceştia trebuie trataţi "ca cetăţeni europeni" cum sunt cei din Bochum".

Întrebată cum comentează faptul că în contractul colectiv de muncă de la Jucu nu sunt prevăzute plăţi compensatorii, Barbu a spus că aceasta este problema celor care au semnat la vremea respectivă contractul cu Nokia.

"Ei trebuie să răspundă. Sunt convinsă că demersurile Consiliului Judeţean Cluj de desecretizare a contractului cu Nokia vor aduce clarificări", a spus Barbu.

Ministrul Muncii a afirmat că speră ca Nokia să se implice şi în recalificarea şi reconversia profesională a angajaţilor disponibilizaţi fără a afecta drepturile acestora.

Sulfina Barbu a spus că interesul Guvernului este de a ajuta, alături de partenerii sociali, ca disponibilizaţii de la Nokia să se reîntoarcă pe piaţa muncii "inclusiv prin acordarea de facilităţi pentru angajatorii din zonă".

În acest context, ministrul Muncii a precizat că a discutat cu reprezentanţii Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIPOSDRU) pentru adaptarea proiectelor cu finanţare europeană din zona Clujului la realităţile economice şi sociale ale regiunii în vederea sprijinirii angajatorilor care ar putea prelua disponibilizaţii de la Nokia.

Sulfina Barbu a participat, joi, la Prefectura Cluj, la şedinţa de lucru a Consiliului Consultativ a AJOFM Cluj, la care au mai fost prezenţi reprezentanţi ai sindicatelor clujene, ai patronatelor şi ai unor instituţii publice, precum şi prefectul Florin Stamatian.

Înaintea conferinţei, Sulfina Barbu, a declarat că speră să obţină pentru angajaţii Nokia de la Jucu care urmează să fie disponibilizaţi "un plan foarte clar de ocupare", în urma accesării de fonduri europene, dorindu-se reintroducerea acestora pe piaţa muncii.

"Sper să obţinem pentru angajaţii de la Nokia Jucu un plan foarte clar de ocupare. Guvernul se implică în accesarea fondurilor europene din fondul european de ajustare la globalizare. Acest lucru presupune consultarea tuturor celor care sunt afectaţi de decizia închiderii fabricii - sindicate, companie, autorităţi locale. Noi ne dorim să îi reintroducem pe piaţa muncii pe toţi cei care sunt disponibilizaţi de la Nokia", a spus Barbu.

Potrivit ministrului Muncii, trebuie căutate "soluţii optime", iar autorităţile vor face toate eforturile "pentru ca angajaţii să fie reîntorşi pe piaţa muncii".

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici