Sute de mii de copii români au fost abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate

Aproximativ 350.000 de copii din România trăiesc fără unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, mulţi având depresii puternice, iar unii chiar s-au sinucis, scrie ziarul italian La Repubblica, subliniind că trebuie căutate soluţii la această problemă.

153 afișări
Imaginea articolului Sute de mii de copii români au fost abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate

Sute de mii de copii români au fost abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Arhiva Mediafax Foto)

Aproximativ trei milioane de români au plecat din ţară în ultimii ani pentru a lucra în ţări occidentale, în căutarea unor condiţii de trai mai bune, notează La Repubblica, precizând că numărul românilor din Italia a depăşit un milion în 2010, faţă de 8.000 în 1990.

"Aceşti oameni au lăsat acasă 350.000 de copii, rămaşi fără unul dintre părinţi sau chiar fără amândoi. Jumătate dintre aceşti copii au mai puţin de zece ani. Şaisprezece la sută dintre ei au petrecut mai mult de un an fără părinţi, iar trei la sută, peste patru ani", precizează publicaţia italiană.

"Este vorba de copii care, în afara faptului că au suferit daune emoţionale şi psihologice din cauza absenţei părinţilor, sunt expuşi violenţelor şi abuzurilor, în condiţiile pseudo-familiale în care se află, în grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor. Cei mai mulţi copii abandonaţi sunt în judeţe din Moldova, în cele mai sărace zone din România. Legea le impune părinţilor să declare plecarea în străinătate, dar doar şapte la sută dintre părinţii care părăsesc România fac acest lucru", precizează La Repubblica.

Simona Farcaş, preşedintele asociaţiei italo-române Viitorul Împreună, a declarat pentru ziarul italian că în acest fel copiii rămân fără tutori legali, expuşi violenţelor şi abuzurilor.

Potrivit statisticilor UNIFEF, o treime dintre copiii abadonaţi sunt depresivi. La Repubblica notează că presa din România a relatat în ultimii ani despre peste 20 de cazuri de sinucideri în rândul copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici