Tânără de 21 de ani cu handicap sever, ţinută legată de către mama ei

O tânără de 21 de ani cu handicap sever, din localitatea vasluiană Mocani, este legată în mod frecvent de mama sa, lucru recunoscut chiar de către femeie, care a afirmat în faţa autorităţilor că recurge la această metodă pentru ca fiica ei să nu cadă în fântână sau în faţa cailor.

398 afișări

Autorităţi vasluiene au descins marţi la locuinţa unei familii din localitatea Mocani, comuna Puieşti, în urma unor sesizări privind o tânără cu handicap sever care ar fi ţinută în lanţuri de către mamă, care îi este şi asistent personal.

Deşi cele reclamate de localnici nu s-au confirmat în momentul în care reprezentanţii instituţiilor statului au ajuns acolo, mama tinerei a recunoscut că obişnuieşte să-şi lege fiica în spatele unei bucătării de vară pentru a nu cădea în fântână sau sub copitele cailor.

"Când am ajuns noi acolo, tânăra se afla într-o căruţă, îmbrăcată frumos, asta după ce, probabil, părinţii ei au aflat că ne ducem noi acolo. Însă, mama tinerei a recunoscut că o leagă cu lanţul în spatele unei bucătării de vară atunci când face mâncare, cică să nu cadă în fântână sau să intre sub copitele cailor. Nu se poate aşa ceva, mai ales că tânăra este cu un handicap sever, cu paralizie cerebrală. La 21 de ani, nu vorbeşte absolut nimic şi este subdezvoltată. Este vorba de inconştienţă din partea mamei care-şi ţine propria fiică doar ca să ia bani ca asistent personal. Oare chiar nu putea să-i construiască o cameră în care să o ţină acolo astfel încât să nu fie nevoie să o ţină legată în lanţuri", a declarat prefectul judeţului Vaslui, Levente Csaba Szekely.

La sesizarea prefectului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a intervenit în cazul tinerei şi a decis să o scoată din familie, fiind internată într-un centru specializat din localitatea vasluiană Ghermăneşti.

Potrivit conducerii DGASPC Vaslui, tânăra va rămâne internată în centrul respectiv 30 de zile, perioadă în care autorităţile locale din Puieşti, comuna unde se află satul Mocani, vor trebui să găsească o soluţie în acest caz.

"În cursul zilei de astăzi (n.r. - miercuri) am decis să preluăm tânăra într-un centru de tip rezidenţial, unde va beneficia de îngrijiri de specialitate. Având în vedere că este încadrată într-un grad de handicap sever va fi consultat şi un medic psihiatru care să o reevalueze pe tânără, astfel încât să-i fie stabilită şi medicaţia corespunzătoare", a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu.

În urma anchetei desfăşurate, reprezentanţii DGASPC Vaslui au constatat că tânăra nu mai primise medicaţia necesară de aproape o lună, deşi mama acesteia beneficiază de ajutor material din partea Primăriei Puieşti ca asistent personal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici