Toader: Mandatul directorilor de închisori va fi limitat la 4 ani şi vor urma cursuri de pregătire/ Vom găsi soluţii legale ca şi angajaţii ANP să beneficieze de majorări salariale

Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, după discuţiile cu sindicatele ANP, că va coordona personal sistemul penitenciar, precizând că sunt avute în vedere schimbări precum limitarea mandatelor directorilor de închisori la patru ani şi instruirea acestora, printr-un program ce va începe pe 1 octombrie

540 afișări
Imaginea articolului Toader: Mandatul directorilor de închisori va fi limitat la 4 ani şi vor urma cursuri de pregătire/ Vom găsi soluţii legale ca şi angajaţii ANP să beneficieze de majorări salariale

Toader: Mandatul directorilor de închisori va fi limitat la 4 ani şi vor urma cursuri de pregătire

"Eu, personal, voi coordona ANP şi toate penitenciarele. Nu înseamnă că mă substitui directorilor ci că, de la nivelul Ministerului Justiţiei, eu mă voi ocupa direct de ANP. (..) Am convenit ca cei care ocupă funcţii de conducere în penitenciare, directorii - au un mandat pe perioadă nedeterminată- vom propune mandat determinat pe patru ani, ca să ştie fiecare că vine scadenţa, că sunt evaluaţi, că trec cei patru ani, dar, în acelaşi timp, trebuie lasată deschisă speranţa, posibilitatea şi altor lucrători ANP să acceadă la funcţii de conducere. (...) De la 1 octombrie ne-am propus să începem cursuri de formare în managementul penitenciar pentru cei care au funcţii de conducere şi o rezervă de personal pentru cei care vor să ocupe funcţii de conducere", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va fi modificat statutul funcţionarului din penitenciare.

"Există o decizie a CCR din 2015, care a declarat neconstituţional un articol privind răspunderea disciplinară. Din 2015, până azi, legea statutului dânşilor nu a fost modificată cu decizia CCR. La nivelul Ministertului Justiţiei am iniţiat un proiect de lege pentru modificarea statutului, în sensul punerii de acord cu decizia CCR. (..) Dânşii vor punerea de acord cu decizia curţii odată cu adoptarea unui nou statut. Noi opinăm că ar putea să se întârzie procedura punerii de acord prin adoptarea, modificarea unui nou statut. La următoarea întâlnire evaluăm draftul de proiect pe care îl avem astăzi în lucru, care a parcurs şi câţiva paşi în procedura de avizare, vom cădea de comun acord asupra soluţiei pe care o trebuie să o urmăm", mai spus Toader.

În ceea ce priveşte problema resursei umane, ministrul a anunţat că, dacă va fi necesar, se va face un memorandum către Guvern pentru deblocarea sau suplimentarea posturilor, după evaluarea raportului dintre schema de personal şi necesarul de angajaţi.

"În momentul acesta sunt 27.000 de deţinuţi, 12.000 de fruncţionari care lucrează în ANP. Dânşii evocă, şi cred că au dreptate, nevoia de completare a schemei, a posturilor vacante. Ordonanţa de Urgenţă care a blocat posturile din administraţia publică din sistemul public ştiţi că exceptează posturile vacante care fuseseră deja publicate în Monitorul Oficial la momentul apariţiei Ordonanţei. Dânşii aveau publicate 1.020 de posturi vacante, procedura continuă, şi vor fi ocupate. Aşadar, pe lângă cele 12.224 de angajaţi acum – cu toate gradele lor şi ierarhia decizională până la axecuţie – se vor ocupa – sperăm – prin procedurile legale de concurs, încă 1.020 de posturi la care se mai adaugă încă 333 de proaspăt tineri absolvenţi ai şcolilor pentru penitenciare", a precizat ministrul Justiţiei.

De asemenea, o altă discuţie se referă la valorificarea creaţiilor deţinuţilor, atât în avantajul statului, cât şi în avantajul persoanei private de libertate, un alt scop fiind reintegrarea socială. De asemenea, ministrul Justiţiei a vorbit şi despre extinderea posibilităţii de a presta servicii în afara sistemului penitenciar, după ce mai multe închisori au primit cereri de colaborare.

Toader: Vom găsi soluţii legale ca şi angajaţii ANP să beneficieze de majorări salariale

Ministerul Justiţiei a anunţat că va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai sindicatelor ANP, cu ministrul de Finanţe şi premierul României pentru a discuta despre majorări salariale în sistemul penitenciar, Toader precizând că este convins că vor fi găsite soluţii.

"Unul din punctele cele mai sensibile – majorarea salariului cu 10 sau 15% cum s-a majorat pentru ceilalţi. Ceea ce le-am comunicat dânşilor şi vă transmit şi dumneavoastră. Mâine sau cel târziu joi vom avea o întrevedere – eu cu doi-trei din reprezentanţii reprezentanţilor liderilor de sindicat, cu primul ministru, probabil şi cu ministrul Finanţelor şi am ferma convingere a faptului că vom găsi soluţii legale şi resursele financiare pentru ca în mod c orelativ să beneficieze şi dânşii de majorare, aşa cum beneficiază şi ceilalţi care fac parte din aceeaşi categorie de ordine, linişte publică, siguranţă naţională", a declarat Tudorel Toader.

Solicitările sindicatelor ANP de majorare a veniturilor 

Ministrul va avea întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor în fiecare lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici