Tribunalul Dâmboviţa: Există suspiciuni referitoare la lucrările scrise de Ioan Niculae

Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au motivat decizia prin care Ioan Niculae a rămas în detenţie, precizând că "există suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrări ştiinţifice într-un timp foarte scurt alocat în penitenciar".

296 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Dâmboviţa: Există suspiciuni referitoare la lucrările scrise de Ioan Niculae

Tribunalul Dâmboviţa: Există suspiciuni referitoare la lucrările scrise de Ioan Niculae (Imagine: Mircea Roşca/ Arhiva Mediafax Foto)

"Tribunalul Dâmboviţa constată că există suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrări ştiinţifice, de câte o sută dar şi peste o sută de pagini într-un timp foarte scurt alocat în penitenciar de numai 74 de ore şi 45 de minute", explică judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa, precizând că "numai lecturarea lucrărilor ştiinţifice scrise de autori străini care au constituit surse de inspiraţie necesită un timp mai îndelungat decât cel alocat de către condamnat la elaborarea lucrărilor ştiinţifice, chiar şi pentru persoane cu titluri universitare. Multe lucrări ce au stat la baza inspiraţiei pentru elaborarea lucrărilor ştiinţifice nu se găseau în bibliotecile din penitenciare", se precizează în motivarea magistraţilor.

Totodată, magistraţii susţin că prin elaborarea lucrărilor ştiinţifice pentru reducerea pedepsei "s-a denaturat scopul şi spiritul reglementării legale şi s-a ajuns la situaţia în care nu se mai realizează scopul şi funcţiile pedepsei privative de libertate, acela de prevenire al săvârşirii de noi infracşiuni, de formare a unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire sociale ale condamnatului".

Decizia instanţei a fost luată ţinându-se cont de ordonanţa de urgenţă privind suspendarea articolului de lege care prevedea ca persoanele condamnate care elaborează lucrări ştiinţifice obţin 30 de zile de libertate.

"Considerăm că cele 150 de zile câştigate ca urmare a elaborării a celor cinci lucrări ştiinţifice de către condamnat nu mai pot fi luate în considerare la calculul pedepsei executate, ca urmare a dispoziţiilor legale în acest sens", mai spun judecătorii.

În dosarul "Mită la PSD", în 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani şi şase luni de închisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, pe Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Brăila pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici