Tulcea: 4 morţi şi zeci de răniţi după ce un autobuz cu muncitori a căzut de pe un dig - VIDEO

Zeci de persoane au fost rănite, iar alte patru au murit, joi dimineaţă, la Tulcea, după ce un autobuz s-a răsturnat de pe un dig care face legătura cu zona industrială a oraşului.

2854 afișări
Imaginea articolului Tulcea: 4 morţi şi zeci de răniţi după ce un autobuz cu muncitori a căzut de pe un dig - VIDEO

Tulcea: 4 morţi şi zeci de răniţi după ce un autobuz cu muncitori a căzut de pe un dig (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Accidentul s-a petrecut joi dimineaţă, în jurul orei 6.30, după ce un autobuz care transporta angajate ale unei firme de confecţii a căzut de pe un dig de apărare împotriva inundaţiilor de pe Dunăre.

Primele informaţii furnizate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea arătau că autobuzul a derapat pentru că drumul era umed.

Ulterior, reprezentanţii Poliţiei Judeţene Tulcea au precizat că autobuzul a oprit pentru a da prioritate unui alt autovehicul. În acel moment, malul digului de apărare s-ar fi surpat, iar autobuzul s-a prăbuşit de pe dig, pe partea dreaptă a drumului.

Reprezentanţii ISU afirmau că în urma accidentului plafonul autobuzului s-a prăbuşit, iar pasagerii au fost prinşi sub caroseria maşinii, pentru scoaterea acestora intervenind echipajele de descarcerare.

Până în prezent, autorităţile au transmis date contradictorii privind numărul pasagerilor aflaţi în autobuz. În maşină se aflau angajate ale firmei de confecţii Textile Gelco Tulcea, iar autobuzul plecase din zona de est a oraşului, pe o rută deviată în condiţiile în care drumul care face legătura între oraş şi zona industrială este de mai mult timp în reabilitare.

Primele informaţii arătau că cel puţin 40 de persoane au fost rănite, iar alte patru au decedat. Ulterior, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, declara că la Spitalul Judeţean Tulcea au ajuns 57 de persoane rănite în accident, alte patru fiind decedate.

Procuror: 76 de persoane erau în autobuz, 72 au ajuns la spital

Un număr de 76 de persoane erau în autobuz, iar în urma accidentului au decedat patru persoane şi 72 au ajuns la spital, unele dintre ele neavând nevoie de internare, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Tulcea Dan Stepanencu.

Procurorul Dan Stepanencu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu toate cele 72 de persoane care au ajuns la spital sunt grav rănite. El a precizat că unora li s-au făcut doar fişe de observaţie, conform protocolului în caz de accident.

El a adăugat că, potrivit certificatului de înmatriculare al autobuzului, capacitatea maximă era de 68 de pasageri, însă la momentul accidentului erau în maşină 76 de persoane.

Video Stirileprotv.ro

Procurorul a mai spus că anchetatorii se află la faţa locului pentru a strânge probe, iar Poliţia a delimitat zona în care se face cercetarea.

Dan Stepanencu a mai afirmat că drumul pe care s-a petrecut accidentul este nesemnalizat şi că acesta este, practic, un dig care face legătura între oraş şi zona industrială din estul municipiului Tulcea. Anchetatorii urmează să stabilească dacă tronsonul era drum public sau nu, a precizat procurorul.

Şi şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat că drumul pe care a avut loc accidentul din Tulcea este impracticabil şi nu este semnalizat, fiind folosit doar ocazional de pescari, însă şoferul autobuzului şi pasagerii au ales să circule pe el pentru că se ajungea mai repede la destinaţie.

Acesta a precizat că drumul respectiv aparţine unei societăţi comerciale, iar administratorul firmei avea obligaţia să-l semnalizeze dacă era închis. Potrivit lui Diniţă, drumul nu este semnalizat în niciun fel, iar starea lui este foarte proastă, astfel că este folosit doar ocazional, de către pescari.

Lucian Diniţă a mai spus că drumul principal de acces la fabrică este în curs de reabilitare şi că drumul ocolitor recomandat de autorităţi este mai lung. Astfel, majoritatea pasagerilor şi şoferul au ales să circule pe drumul de pe dig, pentru a ajunge mai repede la locul de muncă.

La rândul său, Ionel Scutelnicu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, a precizat că drumul pe care circula autovehiculul era "impracticabil", nefiind asfaltat şi având, pe alocuri, o lăţime de 60 de centimetri. El a subliniat că, în niciun caz, nu ar fi încăput două maşini pe acel drum.

Şase persoane rănite, aduse la Bucureşti cu elicopterul

Patru persoane rănite în accident au fost aduse la Bucureşti cu al doilea elicopter, alte două, o femeie în stare foarte gravă şi o gravidă, fiind aduse cu primul transport, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Elicopterul MAI care le-a adus pe cele patru persoane rănite în urma accidentului din Tulcea a aterizat, în jurul orei 14.15, pe Stadionul Dinamo din Capitală. De aici, cei patru răniţi au fost preluaţi cu ambulanţe SMURD, care îi vor transporta la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la Spitalul Bagdasar-Arseni şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Medicul Bogdan Opriţa, care a făcut parte din echipajul SMURD care a mers la Tulcea pentru a prelua persoanele rănite în accident, a declarat că cei patru au leziuni de coloană cervicală şi fracturi. El a precizat că aceştia vor fi supuşi unei evaluări neurochirurgicale în centrele specializate.

Anterior, alte două persoane rănite în accidentul din Tulcea au fost aduse în Capitală. Cu primul elicopter care a ajuns, joi la prânz, în Capitală, au fost aduse o femeie în stare foarte gravă, intubată şi o gravidă, a spus subsecretarul de stat Raed Arafat.

El a precizat că femeia în stare foarte gravă, intubată, a fost dusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, fiind internată la Terapie Intensivă. Femeia însărcinată a fost internată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

ITM Tulcea: Accidentul s-a produs din cauză că digul pe care era autobuzul a cedat

Autobuzul s-a răsturnat după ce digul pe care circula s-a surpat, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Tulcea, Izet Ali.

Şeful ITM Tulcea a precizat că accidentul se încadrează în categoria "accidentelor de muncă, colective, de traseu", întrucât pasagerii mergeau spre locul de muncă.

Potrivit acestuia, şoferul autobuzului nu consumase băuturi alcoolice, iar cauza producerii accidentului ar fi surparea digului.

Izet Ali a mai declarat că autobuzul aparţine firmei Marcel Prestcom din Tulcea şi transporta spre locul de muncă salariaţi din judeţ ai fabricii Textile Gel & Co Rom SA Tulcea, pe care îi lua din puncte fixe.

De asemenea, la ultima oprire înainte de producerea incidentului, în autobuz au mai fost preluaţi şi câţiva angajaţi de la Italfin SRL Tulcea, al cărei sediu era în vecinătatea Textil Gel & Co Rom SA Tulcea.

Conducerea ITM Tulcea a mai precizat că cele mai afectate ar fi fost persoanele preluate la ultima oprire, întrucât acestea ar fi stat în picioare.

Potrivit lui Izet Ali, pentru stabilirea vinovaţilor, la faţa locului urmează să fie făcute mai multe măsurători, să fie verificate cauciucurile autobuzului şi starea tehnică a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici