UDMR: Vandalizarea statuii lui Matei Corvin, gest de profanare a moştenirii culturale maghiare

UDMR consideră că vandalizarea statuii lui Matei Corvin din Cluj-Napoca reprezintă "un gest de profanare a moştenirii culturale maghiare" şi cere intervenţia autorităţilor pentru identificarea autorilor şi tragerea la răspundere a acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

644 afișări
Imaginea articolului UDMR: Vandalizarea statuii lui Matei Corvin, gest de profanare a moştenirii culturale maghiare

UDMR: Vandalizarea statuii lui Matei Corvin, gest de profanare a moştenirii culturale maghiare

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UDMR şi semnat de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, este inadmisibil faptul că, "în Clujul de azi", "o asemenea valoare" a devenit "o ţintă lipsită de apărare".

"Considerăm o profanare a moştenirii culturale maghiare noul act de vandalism asupra creaţiei lui Fadrusz János, grupul statuar Mathias Rex, din Cluj. Considerăm inadmisibil faptul ca, în Clujul de azi, Capitală Europeană a Tineretului, candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană, o asemenea valoare, a cărei restaurare a fost interesul şi efortul comun al statului român şi ungar, să devină, astăzi, o ţintă lipsită de apărare. Astfel, Uniunea Democrată Maghiară din România solicită intervenţia neîntârziată a instituţiilor competente, în vederea identificării «autorilor necunoscuţi» şi tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă", se arată în comunicat.

Potrivit UDMR, organele de ordine publică nu i-au identificat nici pe autorii unor fapte similare comise în urmă cu doi ani asupra statuii lui Matei Corvin, cu toate că şi atunci Uniunea a solicitat cercetarea cazurilor.

"Şi din punctul de vedere al siguranţei publice în Cluj, constituie un motiv de îngrijorare faptul că, în piaţa centrală a oraşului, prevăzută cu camere de supraveghere, pot avea loc incidente de o asemenea gravitate fără să se afle identitatea făptaşilor, deşi sunt întrunite toate condiţiile în acest sens. Solicităm, din nou, ca profanarea, distrugerea simbolurilor naţionale, să fie considerată infracţiune de drept comun, iar făptaşii să fie pedepsiţi ca atare. De asemenea, cerem insistent autorităţilor să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu, contribuind în felul acesta la convieţuirea paşnică între comunităţi", se mai arată în comunicatul UDMR.

Statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca a fost vandalizată, în noaptea de marţi spre miercuri, fiind vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro, iar Primăria a depus o plângere la Poliţie şi a luat legătura cu specialistul care s-a ocupat de restaurarea statuii pentru a găsi cea mai bună soluţie de curăţare a soclului.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar cuprinde statuile celor patru generali ai săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009-2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei Matei Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi şi s-a născut la Cluj, în 23 februarie 1443.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici