Udrea: Pe litoralul românesc, s-a construit haotic în ultimii 20 de ani

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, afirmă că una dintre principalele probleme ale litoralului românesc o reprezintă modul haotic în care s-a construit în ultimii 20 de ani, în unele cazuri de către "persoane de la Bucureşti, cu influenţă şi cu foarte mulţi bani".

107 afișări
Imaginea articolului Udrea: Pe litoralul românesc, s-a construit haotic în ultimii 20 de ani

Udrea: Pe litoralul românesc, s-a construit haotic în ultimii 20 de ani (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Turismul de litoral are foarte multe alte probleme legate de calitatea serviciilor, legate de preţuri, dar are probleme legate de felul în care s-a construit în ultimii 20 de ani în staţiuni ignorându-se interesele generale, interesul public, respectându-se un interes privat imediat care pe termen lung a dus la situaţia în care ne aflăm astăzi", a declarat Elena Udrea, sâmbătă, în cadrul seminarului "Urbanismul şi turismul durabil. O provocare pentru relansarea litoralului românesc", desfăşurat la Mangalia.

Udrea a precizat că aceste construcţii ilegale îngrădesc accesul turiştilor la plaje.

"Oamenii vin pe litoral nu numai pentru hotelurile de aici sau mai puţin pentru hotelurile de aici, pentru mâncarea de pe litoral, vin pentru plajă şi soare. Ori plajele au început să fie ocupate de construcţiile fie abuzive, fie construcţii care au autorizaţie de construire date de autorităţile publice locale, iar accesul la plajă este din ce în ce mai greu, suprafaţa este din ce în ce mai mică", a mai spus Elena Udrea.

Ea a explicat că autorităţile se lovesc de opoziţia celor care au realizat aceste construcţii şi nu înţeleg că ele trebuie demolate.

"Ne lovim de o opoziţie fantastică din partea celor care au ignorat şi legile şi interesele generale şi au construit cum au vrut. Aseară am avut o situaţie absolut gravă, din punct de vedere al statului, în Costineşti, unde cei care au construit încălcând legea au ignorat somaţiile date, acţiunile statului de demolare, şi au revenit pe teren încercând să-şi definitiveze lucrarea până la începutul sezonului", a precizat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a menţionat că o situaţie gravă se înregistrează şi în staţiunea Eforie Nord, acolo unde au fost ridicate construcţii, în apropierea Lacului Belona, cu acordul autorităţilor locale.

"În Eforie Nord s-a construit în jurul Lacului Belona fără să se respecte nicio legislaţie, iar acum ne luptăm cu nişte proprietari. La Belona nu ştiu cum au putut să construiască pentru că lacul este monument istoric. Nu aveau voie să construiască în jurul lacului. Acolo sunt proprietari pe teren, au autorizaţie de construire, legea nu-ţi permite să faci nimic decât să expropriezi. Exproprierile sunt foarte dificile în momentul acesta, având nevoie de o modificare a legislaţiei pe de o parte şi avem nevoie să reclădim autoritatea statului. Statul este pur şi simplu ignorat, este ameninţat, reprezentanţii statului sunt ameninţaţi, apostrafaţi, au fost scoşi câini din dotare împotriva autorităţilor statului, s-a intervenit cu jandarmi, cu poliţie şi cu procurori de faţă", a explicat ministrul Turismului.

Elena Udrea a mai spus că autorităţile locale colaborează cu cele centrale, dar primarii se tem de cei care construiesc ilegal pentru că aceştia ar avea o influenţă foarte mare.

"Primarii din sudul litoralului au colaborat, dar ei se tem şi ne spun că cei care construiesc sunt la Bucureşti, persoane cu influenţă, persoane cu foarte mulţi bani şi nu au curajul să ia măsuri împotriva lor", a mai declarat Elena Udrea.

Ministrul Turismului a menţionat că şi în staţiunea Mamaia există o aglomerare a construcţiilor, iar viziunea ministerului în această problemă nu coincide cu cea a primarului municipiului Constanţa.

"În Mamaia spuneam încă de anul trecut că există o aglomerare a construcţiilor. Viziunea pe care primarul de Constanţa o are asupra dezvoltării staţiunii Mamaia nu corespunde cu viziunea noastră. Insist să spun că o staţiune de litoral trebuie să dea accesul turiştilor la plaje şi la mare, nu doar celor care îşi permit să construiască apartamente rezidenţiale pe plaje", a mai spus ministrul Turismului.

Udrea a explicat că voia să introducă într-o ordonanţă de urgenţă, anul trecut, sancţiuni pentru primarii care nu respectă legea dar această ordonanţă nu ar fi trecut din cauza fostului ministru de Interne.

"Anul trecut am încercat să promovăm o ordonanţă de urgenţă prin care să introducem şi sancţiuni pentru nerespectarea legii de către primari. La vremea aceea, deşi ordinul a trecut prin Guvern, ministrul de Interne care era din PSD nu a promovat ordonanţa tocmai pentru că era problema din Mamaia", a mai spus Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici