Video Un partid îi cere preşedintelui Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern din decembrie. De ce solicită vigilenţă

Liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat, luni, preşedintelui Klaus Iohannis să participe la fiecare şedinţă de guvern în luna decembrie, pentru a bloca o eventuală ordonanţă de ugenţă privind amnistia şi graţierea.

964 afișări

„Vreau să fac câteva comentarii legate de ordonanţa amnistiei şi graţierii - cea care a revenit în dezbaterea publică. Chiar dacă dna. Dăncilă a declarat la Cotroceni că nu ar intenţiona o astfel de ordonanţă, vedem că astfel de declaraţii ale altor lideri PSD pun acest subiect ca fiind unul de maximă actualitate. Din această perspectivă, USR va face orice depinde de noi, dar până atunci trebuie ca fiecare forţă respectabilă din socitetate să încerce să blocheze un astfel de demers care ar însemna din punctul nostru de vedere sfârşitul democraţiei în România. ”, a declarat Dan Barna, luni, la Parlamment,

În acest context, preşedintele USR i-a solicitat lui Klaus Iohannis să participe la fiecare şedinţă de Guvern în vederea blocării unei eventuale ordonanţe de ugenţă pe amnistie şi graţiere

„Îi solicităm Preşedintelui României să utilizeze la maxim atribuţiile legale pe care le are şi să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare şedintă de Guvern. Într-adevăr, Constituţia prevede foarte clar în ce situaţie preşedintele poate conduce şedinţele de Guvern, dar una dintre ele se referă la chestiunile de politică externă. În momentul de faţă, mai avem mai puţin o lună de zile până când România va prelua preşedinţiea Consiliului UE şi în acest context este evident că fiecare şedinţă de Guvern trebuie să aibă pe ordinea zi acest subiect care este de fapt prioritate zero a politicii externe a România. ”, a adăugat Dan Barna.

Liderul USR a reaminit de participarea şefului statului la şedinta guvernului Sorin Grindeanu pentru a bloca adoptarea OUG 13/2017.

„Participarea preşedintelui o considerăm una obligatorie. În egală măsură participarea domniei sale la şedinţele de guvern ar putea să blocheze adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, mai ales că avem un precedent în 2017 când participarea domniei sale la momentul acela a blocat, ce-i drept pentru o perioadă scurtă, adoptarea OUG 13.”, a conchis liderul USR.

În Constituţia României, la art. 87, se prevede că preşedintele poate participa la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici