Un urs coboară în gospodării într-o localitate sibiană. Localnicii sunt speriaţi după ce acesta a omorât 12 oi: "Ne temem pentru viaţa noastră"

Localnicii din satul sibian Râu Sadului sunt speriaţi deoarece un urs coboară, în fiecare noapte, în gospodării, în noaptea de marţi spre miercuri animalul omorând 12 ovine, iar un paznic de vânătoare declară că ursul are un comportament neobişnuit pentru că nu a hibernat.

2712 afișări
Imaginea articolului Un urs coboară în gospodării într-o localitate sibiană. Localnicii sunt speriaţi după ce acesta a omorât 12 oi: "Ne temem pentru viaţa noastră"

Un urs coboară în gospodării într-o localitate sibiană. Localnicii sunt speriaţi după ce acesta a omorât 12 oi: "Ne temem pentru viaţa noastră"

Ursul a coborât, în noaptea de marţi spre miercuri, în gospodăria familiei Poplăcean din Râu Sadului, unde oamenii cresc 150 de oi.

Doisprezece dintre animale au murit în urma atacului ursului, iar familia Poplăcean se teme că ursul se va întoarce.

"Sunt probleme mai vechi, care se pare că nu se vor rezolva. Spaima pe care o băgăm în noi n-o mai scoate nimeni. Ne e foarte teamă. Am făcut sesizare la Mediu, la ITRSV Braşov, la Fondul de Vânătoare. Paguba e undeva la 6.000 de lei”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Poplăcean.

Potrivit acesteia, anul trecut familia ei a avut aceleaşi probleme, zece oi fiindu-i ucise atunci tot de un urs care a coborât din pădure.

Mihaela Poplăcean spune că localnicii din întreg satul se tem cel mai mult pentru siguranţa copiilor.

"Nu ne e teamă doar pentru animale, ne e teamă chiar şi pentru viaţa noastră. Am considerat că aici, aproape de sat, ne putem proteja, dar se pare că n-a fost chiar aşa. Problema este cu atât mai gravă cu cât există pericolul ca animalul să ajungă chiar şi în stradă. Şcoala este la aproximativ 150 de metri de locul unde animalul a atacat ultima dată”, a spus Mihaela Poplăcean.

La rândul său, primarul comunei Râu Sadului, Florian Vasile Tara, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ursul care a speriat oamenii în ultimele două săptămâni de când coboară în sat ar putea fi împuşcat, dar numai cu aprobare de la Ministerul Mediului.

"Numai cu aprobare de la Ministerul Mediului se va putea rezolva ceva, ca să-l putem împuşca. Dacă nu, ajunge de omoară oamenii. Azi-noapte a coborât la 15 metri de asfalt. În 2013 am avut vreo 17 oi moarte. Tot aşa, a rupt uşa, a intrat în grajd la animale. Atunci, patru dosare au ajuns la Ministerul Mediului, dar numai unul s-a aprobat. Şi nici acum omul ăla nu şi-a luat banii pe pagubă. Dosarele sunt înregistrate la Primărie, trimise la Bucureşti, la Fondul de Mediu, nu s-a luat nicio măsură”, a declarat Florian Vasile Tara.

Pe de altă parte, Simion Dăncăneţ, paznic de vânătoare la Ocolul Silvic Valea Sadului, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că ursul are aproximativ 500 de kilograme şi are un comportament “neobişnuit”, din cauză că nu a hibernat.

"Oamenii sunt foarte revoltaţi şi foarte supăraţi. (...) Ursul are aproximativ 500 de kilograme şi e un pericol. Anul acesta, ursul are un comportament mai neobişnuit faţă de alţi ani. Nu a intrat la hibernare din cauza lipsei de zăpadă. Acum a prins gustul de carne şi atacă în fiecare noapte. De zece zile, în fiecare noapte atacă gospodăriile oamenilor”, a spus Dăncăneţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici