Universitatea din Bucureşti va da burse studenţilor afectaţi de alocarea locurilor. Ministrul Educaţiei va avea discuţii cu studenţii

Universitatea din Bucureşti caută soluţii pentru studenţii care vor fi afectaţi de alocarea locurilor, prin acordarea unor burse sau finanţări de la angajatori pentru a îi determina pe tineri să nu părăsească facultatea. Ministrul Popa va avea, luni, o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor.

895 afișări
Imaginea articolului Universitatea din Bucureşti va da burse studenţilor afectaţi de alocarea locurilor. Ministrul Educaţiei va avea discuţii cu studenţii

Universitatea din Bucureşt va da burse studenţilor afectaţi de alocarea locurilor. Ministrul Educaţiei va avea discuţii cu studenţii

"Dacă nu se vor rezolva aceste lucruri, până la admitere, noi suntem conştienţi că trebuie să facem ceva pentru studenţii noştri. (...) Problema cea mare este pentru studenţi şi ne gândim să găsim modalităţi pentru acest an dacă ministerul va rămâne pe această poziţie pentru a compensa, pentru a-i ajuta pe studenţi prin burse pe care se le dea universitatea, prin finanţări de la angajatorii noştri, care să îi ţină în facultate pe studenţii noştri foarte buni. Cum ar fi ca un student, care termină la drept sau la sociologie, să meargă la un master pe inginerie?", a precizat preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda.

Acesta a precizat că, pentru universitate, componenta financiară ar fi uşor de rezolvat prin alocarea mai multor locuri la taxă.

În contextul în care ministrul Valentin Popa a declarat, săptămâna trecută, că media absolvenţilor de ştiinţe umaniste, din România, este mai mare decât cea europeană, conducerea Universităţii Bucureşti vine să îl contrazică, prin statistici oferite de Eurostat.

Potrivit Eurostat, în ceea ce priveşte ştiinţele economice, sociale, umaniste şi arte, România are absolvenţi sub media Uniunii Europene. În schimb, conform aceluiaşi raport, ţara noastră este pe locul doi la distribuţia studenţilor în domeniul sănătăţii, în tehnologia informaţiei, ştiinţe inginereşti sau agricultură.

Rectorul precizează că această criză declanşată la nivelul învăţământului superior este cauzată de lipsa unui set de principii şi a unei metodologii europene.

"Nu rămânem doar la nivelul unor declaraţii de principiu, anunţăm acum şi dorinţa noastră de a organiza o dezbatere universitară la care invităm şi membri ai Guvernului şi ai Ministerului Educaţiei, pentru a discuta toate aceste principii vitale pentru dezvoltarea învăţământului superior. Cum anume sunt folosiţi banii publici, cum este respectată autonomia universitară, toate acestea în ideea că trebuie să servim interesele de formare a tinerei generaţii", a menţionat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat că, luni, va avea o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB), Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

"Nu putem noi ca studenţi, să acceptăm ca înainte cu trei-patru luni de admitere, ministerul să schimbe complet filosofia cu care studenţii erau obişnuiţi, cu o repartizare constantă. Şi implicit, ceea ce ministerul poate încearcă să facă, anume să schimbe opţiunea absolvenţilor, nu se va întâmpla. Cei care termincă studiile de licenţă sunt hotărâţi unde vor merge, această repartizare a ministerului nu va modifica piaţa, opinia pe care studenţii o au. (...) Ceea ce încearcă ministerul să facă este inclusiv să creeze o ruptură între universităţi şi implicit şi indirect între studenţii universităţilor", a explicat Horia Oniţa, student în anul II, la Facultatea de Drept.

Întrebat dacă sunt pregătiţi pentru a aloca locurile speciale pentru absolvenţii de liceu din mediul rural, aşa cum prevede Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020, prşedintele Senatului, Marian Preda a răspuns: "În Universitatea Bucureşti sunt foarte mulţi studenţi care vin din mediul rural, nu avem nicio problemă să atragem studenţi din mediul rural. Dar şi alocarea acestor locuri ar trebui să fie fundamentată mai bine. Pentru că mediul rural înseamnă şi localităţile din jurul Bucureştiului sau Clujului, sau Timişoarei, în care nivelul de trai este foarte ridicat. A merge la un liceu din mediul rural nu înseamnă că eşti o persoană săracă, poţi să ai un nivel de trai foarte ridicat. Avem studenţi de peste tot. Nu avem nimic împotriva locurilor alocate pe criterii de discriminare pozitivă".

Universitatea Bucureşti este de joi în grevă japoneză, principala nemulţumire fiind reprezentată de repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi pentru anul universitare 2018-2019.

Senatul Universităţii din Bucureşti atrage atenţia că „Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prezentat niciun fel de criterii obiective de repartizare a cifrei de şcolarizare către universităţi şi, mai mult, a înlocuit în mod abuziv membrii CNSPIS, consiliu care, la solicitarea Ministerului, a elaborat o propunere echilibrată de metodologie de alocare a cifrei de şcolarizare, propunere care a fost în consultare publică în decembrie 2017 – ianuarie 2018”.

„Afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale potrivit căreia Universitatea din Bucureşti nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere a afectat grav demnitatea comunităţii universitare vizate. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare, cerându-şi public scuze celor pe care i-a jignit”, spuneau reprezentanţii instituţiei când au anunţat demararea acţiunii de protest.

Senatul Universităţii din Bucureşti a solcitat Ministerului Educaţiei anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a explicat, luni, că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost "tăiate" 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici