Vaslui: Poliţia ridică restricţiile impuse la Pungeşti privind instituirea zonei de siguranţă

Poliţia Vaslui a ridicat restricţiile impuse populaţiei, la sfârşitul anului trecut, în comuna vasluiană Pungeşti, cînd a fost constituită "o zonă specială de siguranţă publică” în urma incidentelor care au avut loc în perioada octombrie - decembrie 2013 în zona perimetrului deţinut de Chevron.

142 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Poliţia ridică restricţiile impuse la Pungeşti privind instituirea zonei de siguranţă

Vaslui: Poliţia ridică restricţiile impuse la Pungeşti privind instituirea zonei de siguranţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statutul de "Zonă specială de siguranţă publică” în comuna vasluiană Pungeşti, stabilit în urmă cu un an în urma protestelor din zonă, a fost ridicat de Poliţia Vaslui, după ce autorităţile au constat că situaţia a revenit la normal, fără existenţa unor incidente, provocate în special de localnici.

Măsura luată de către poliţiştii vasluieni vine la câteva luni de la finalizarea lucrărilor de explorare a gazelor de şist de către compania Chevron în perimetrul deţinut în extravilanul localităţii Siliştea. De altfel, compania petrolieră a eliberat întregul perimetru de utilaje şi construcţii.

"Cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranţă publică au fost înlăturate, astfel încât s-a impus ridicarea acestei măsuri", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

Poliţia Vaslui a constituit, la sfârşitul anului trecut, "zonă specială de siguranţă publică" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, în urma incidentelor care au avut loc în ultima perioadă în zona perimetrului deţinut de compania Chevron, numărul forţelor de ordine fiind suplimentat considerabil. Astfel, la vremea respectivă, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, pe raza localităţilor Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean ce leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

Imediat după producerea evenimentelor de pe 7 decembrie 2013, în urma cărora zeci de protestatari au dărâmat aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deţinut de Chevron, Jandarmeria şi Poliţia au constituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, pe raza localităţilor Siliştea şi Pungeşti, iar orice persoană care trecea prin zonă era legitimată şi notată în carneţele de forţele de ordine. De asemenea, jandarmii nu permiteau oprirea maşinilor sau a persoanelor care mergeau pe jos în dreptul perimetrului deţinut de compania Chevron.

Măsura de constituire a „zonei speciale de siguranţă publică” a fost contestată în instanţă de localnici şi diverse organizaţii nonguvernamentale, însă Judecătoria şi Tribunalul Vaslui au respins toate plângerile.

Cei 40 de protestatari urmăriţi penal după ce în urmă cu aproape un an au distrus gardul din jurul perimetrului deţinut de compania Chevorn la Pungeşti au primit amenzi administrative cuprinse între 100 şi 300 de lei, toate infracţiunile de care au fost acuzaţi fiind clasate.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe marginea drumului Vaslui - Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri acţiunile lor. Ulterior, în zonă au sosit mai mulţi jandarmi, iar protestatarii au fost controlaţi corporal şi evacuaţi. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde fie li s-au întocmit dosare penale, fie au fost amendate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici