Video VIDEO | Voucherele pentru biciclete: Mulţi aplicanţi online n-au fost înregistraţi de Primăria Capitalei

Mulţi dintre bucureştenii care au făcut cerere online pentru a beneficia de un voucher de la Primăria Capitalei, în vederea cumpărării unei biciclete sau trotinete, nu au primit număr de înregistrare şi au descoperit că, deşi au aplicat printre primii, nu se află pe lista celor 5.000 de beneficiari.

5622 afișări

Pe 24 iulie, Primăria Capitalei a dat startul înscrierilor în programul „Biciclişti în Bucureşti”, prin care se acordă un voucher în valoare de 500 de lei destinat achiziţionării de biciclete, trotinete, sau dispozitive de tip Segway/Ninebot.

Având în vedere că principalul criteriu de acordare este „primul venit, primul servit”, în scurt timp, Centrul de Informare al Primăriei Capitalei a fost luat cu asalt de bucureştenii interesaţi să se înscrie în program şi s-au format cozi de zeci de persoane. În aceeaşi zi, Municipalitatea a decis să permită şi depunerea online a cererilor de acordare a acestor tichete.

Dat fiind numărul mare de solicitări de înscriere, pentru a se evita supraaglomerarea la depunerea cererilor, Primăria Capitalei a luat decizia ca aceste cereri să poată fi depuse şi prin e-mail. Astfel, pentru înscrierea în Program este nevoie ca solicitanţii să printeze, să completeze formularul de înscriere care se află pe site-ul www.pmb.ro, să-l semneze şi să-l trimită scanat, împreună cu cartea de identitate (scanată pe ambele părţi în cazul celor cu vize de reşedinţă), la adresa biciclisti@pmb.ro. Cererile depuse online vor fi procesate concomitent cu cele depuse fizic, în timpul programului alocat”, anunţa Municipalitatea, pe 24 iulie, printr-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

La finalul primei zile, 2.245 de solicitări de acordare a voucherelor au fost depuse personal de solicitanţi la Registratura Primăriei şi 690 au fost transmise prin e-mail. La finalul celei de-a doua zile, la Registratură, fuseseră depuse deja 4.136 de cereri, iar prin e-mail peste 14.500 de solicitări, ceea ce a determinat Primăria Capitalei să anunţe suspendarea procesului de primire a formularelor de înscriere.

În urma numărului foarte mare de solicitări primite, Primăria Capitalei a luat decizia să suspende procesul de înscriere în Program, până la procesarea tuturor cererilor sosite prin e-mail şi eliminarea tuturor înregistrărilor multiple sau care contravin regulamentului. Toate cererile transmise prin e-mail vor primi un număr de înregistrare, în ordinea procesării acestora, care va fi comunicat prin e-mail fiecărui solicitant”, anunţa Primăria Capitalei printr-un comunicat.

Foarte puţini dintre cei care au aplicat online, însă, au primit număr de înregistrare, chiar dacă unii au fost printre primii care s-au înscris în program.

Am depus cererea în data de 25 iulie, puţin după ora prânzului. Am scanat buletinul, am completat şi cererea, iar e-mail-ul l-am trimis la adresa precizată de Municipalitate. Nu am primit niciun număr de înregistrare, nicio confirmare de primirie, nimic. Am fost şi la Registratură azi să întreb dacă sunt sau nu pe listă şi mi s-a zis că dacă nu am primit număr de înregistrare, înseamnă că nu sunt pe listă”, spune unul dintre tinerii care au solicitat acordarea unui voucher.

Reporterii MEDIAFAX au fost la Registratura Primăriei Capitalei cu unul dintre cei care, de asemenea, a depus solicitare online şi nu a primit număr de ordine, iar reprezentantul PMB le-a recomandat să depună o petiţie.

Dacă nu aveţi număr de înregistrare înseamnă că nu v-aţi încadrat în primii 5.000 şi aşteptaţi tura a doua. S-au trimis cu miile cereri online, au fost cozi şi aicea. Nu aveţi cum să aflaţi aici dacă sunteţi pe listă sau nu. Trebuia să aveţi un număr de înregistrare. Unii au primit număr de înregistrare şi deşi nu au depus personal cererea. Nu ştiu ce să vă zic, puteţi să faceţi şi o sesizare pe email, la relatiipublice@pmb.ro, către Direcţia Mediu, şi scrieţi că solicitaţi să vi se comunice numărul cererii şi totodată numărul cu care a fost înregistrată cererea asta nouă”, a spus angajatul de la Registratura Primăriei Capitalei.

Un alt bărbat care a depus solicitare online, alături alte 10 persoane, spune că trei dintre ei au fost înregistraţi în sistem.

Eu şi alţi 10 prieteni am depus fiecare, în prima şi a doua zi, cereri de acordare a acestor vouchere. Doar eu şi încă doi am primit pe e-mail număr de înregistrare. Ceilalţi nici măcar o confirmare a primirii email-ului nu au primit. Deci, două treimi dintre cei care au depus online cerere, nu au primit număr de înregistrare şi nu se află printre beneficiarii acestor prime 5.000 de vouchere, chiar dacă am trimit cam în acelaşi timp, cu toţii, cererea”, a declarat Iulian.

Nu mă aflu pe lista Primăriei. Am trimis prin e-mail cererea, cu toate documentele, dar nu am primit număr de înregistrare şi nici nu m-am gândit că îmi trebuie. Oricum, am e-mail-ul care dovedeşte că am trimis această solicitare. O să fac o solicitare, tot pe e-mail, prin care o sa cer să îmi comunice numărul de înregistrare. Chiar dacă nu mă aflu printre cei 5.000 în această primă etapă, măcar tura a doua să o prind. Sper ca până atunci să nu se scumpească bicicletele, să mă trezesc că nu fac nicio economie cu voucherul ăsta”, a spus Ionuţ, un alt tânăr care a aplicat pentru aceste tichete.

Primăria Capitalei a explicat, într-un răspuns adresat MEDIAFAX, că nu au fost procesate decât cererile online care aveau şanse de a se încadra în limita celor 5.000 de vouchere.

Din cauza numărului foarte mare de solicitări primite pe e-mail, au fost procesate, în primă fază, doar cele care aveau şanse să intre în primele 5.000, cu o marjă generoasă. Toţi ceilalţi solicitanţi vor primi numere de înregistrare în etapa a doua a programului, care va demara imediat după aprobarea de către Consiliul General a numărului de vouchere. Cei care nu au primit număr de înregistrare cu siguranţă nu se regăsesc pe lista primilor 5.000 de beneficiari”, a explicat, în acest context, pentru MEDIAFAX, Municipalitatea.

Ceea ce nu explică, însă, Primăria Capitalei, este modul de procesare al acestor cereri. Conform regulamentului, atât cererile online, cât şi cele depuse direct la Registratură ar fi trebuit analizate în paralel şi oferite numere de înregistrare conform orei la care s-a primit cererea. În realitatea, cei care au stat la coadă pentru a depune cerere, au primit pe loc număr de înregistrare, în timp ce solicitările online au fost analizate ulterior. Astfel, ultimul număr de înregistrare care s-a încadrat în limita celor 5.000 a fost 1.544.506. În spaţiul virtual, mai mulţi au reclamat că au depus cerere online, au primit un număr de înregistrare mult mai mic decât acesta, dar nu se află pe lista primilor beneficiari.

Pe 30 august va avea loc şedinţa Consiliului General al Capitalei, în cadrul căreia se va analiza posibilitatea de a suplimenta cu încă 25.000 numărul voucherelor acordate pentru achiziţa de biciclete.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici