VREMEA până pe 25 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 12 - 25 mai, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

3625 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 25 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 25 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până pe 15 mai, vremea se va răci treptat şi va deveni mai rece decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii mai, cu valori maxime medii în jurul a 11 grade Celsius. Sfârşitul primei săptămâni, precum şi cea de a doua săptămână de prognoză, vor aduce însă temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la medii, peste cele normale în această perioadă, de 27...28 de grade spre sfârşitul intervalului. Valorile nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, dar variaţiile nu vor fi atât de mari ca în cazul celor diurne şi se vor înregistra, în medie, între 6 şi 14 grade Celsius.

În intervalul 13 - 15 mai vor cădea ploi importante cantitativ. Ploi de scurtă durată vor fi posibile şi în celelalte zile, însă cantităţile de apă se estimează a fi în general slabe.

CRIŞANA

Tendinţa generală a vremii până joi, 15 mai, este de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 19...20 de grade, până la 12...13 grade. După această dată, temperaturile diurne vor fi în creştere, iar mediile pe regiune vor tinde, spre sfârşitul celei de a doua săptămâni, spre 28 de grade şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. Media
minimelor termice va avea variaţii de la 6 grade în intervalul 16 – 18 mai, până la 13...14 grade la sfârşitul perioadei de prognoză.

În prima săptămână va ploua temporar în fiecare zi, iar în jurul datei de 14 mai cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În a doua săptămână va mai ploua trecător, pe arii mai restrânse şi în general slab cantitativ.

TRANSILVANIA

În prima săptămână valorile termice vor avea variaţii de la medii ale maximelor diurne de 19 grade în data de 13 mai, până la aproximativ 14 grade în zilele de 15 şi 16, atunci când vremea va deveni rece pentru această dată. În cea de a doua săptămână regimul termic va fi tot mai ridicat, până la medii diurne pe întreaga regiune de 25...26 de grade. Cele mai reci
dimineţi vor fi în data de 13 mai, precum şi în intervalul 16 – 19 mai, cu valori medii în jurul a 5 grade, iar cele mai calde între 23 şi 25 mai când temperaturile minime vor fi de 10...11 grade Celsius.

Vor fi ploi temporare aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse în prima săptămână. Cele mai mari cantităţi de apă vor cădea în jurul datei de 14 mai.

MARAMUREŞ

În prima săptămână cel mai cald va fi pe 13 mai, când maximele termice se vor situa în jurul valorii de 21 de grade. Apoi temperatura aerului va marca o scădere, spre 18 grade, în medie, în zilele de 15 şi 16 mai, iar vremea va deveni răcoroasă. În cea de a doua săptămână regimul termic va marca o creştere, în special spre sfârşitul intervalului, când mediile maximelor vor ajunge la 27 de grade şi vor caracteriza o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii mai. Temperaturile nocturne vor avea oscilaţii între valori medii de 5 grade pe 13 mai, şi 12...13 grade în intervalul 23 – 25 mai.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima săptămână a perioadei de prognoză, iar în zilele de 14 şi 15 mai se vor acumula cantităţi mai importante de apă. În a doua săptămână vor fi ploi trecătoare, pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Până pe 14 mai vremea se va răci treptat, iar valorile maxime vor ajunge, în medie, la 17 grade, cu cele mai scăzute valori în nordul regiunii. După această dată, vremea se va încălzi treptat, devenind caldă pentru această perioadă a anului, iar la sfârşitul intervalului de prognoză se vor atinge valori medii pe întreaga regiune de 27 de grade Celsius. Minimele termice vor fi mai scăzute în prima săptămână, când vor avea variaţii ale mediilor regionale între 7 şi 11 grade, apoi şi acestea vor creşte cu 3...6 grade până la finalul celei de a doua săptămâni.

Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse şi local mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 14 şi 15 mai.

DOBROGEA

Temperaturile diurne, cu valori medii de 18....20 de grade în prima săptamână, vor creşte treptat în cea de a doua, iar mediile maximelor vor ajunge la 25 de grade în ultimele zile din intervalul de prognoză. Evoluţia temperaturilor nocturne va fi asemănătoare cu a celor diurne, astfel încât în dimineaţa zilei de 16 mai media termică va fi de aproximativ 9 grade, pentru ca până pe 25 mai temperaturile nocturne să ajunga cu 5...6 grade mai ridicate.

Va ploua pe arii relativ extinse pe data de 14 mai şi posibil, pe arii restrânse şi slab cantitativ, în celelalte zile.

MUNTENIA

Până la jumătatea primei săptămâni temperaturile vor scădea cu aproximativ 8 grade, vremea devenind răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne de 15...16 grade în jurul datei de 15 mai. Ulterior, regimul termic va fi în creştere, astfel încât, în ultimele zile ale perioadei de prognoză, mediile maximelor diurne vor ajunge la 27...28 de grade şi se vor situa peste
normele climatologice specifice celei de a doua decade a lunii mai. Minimele termice se vor situa, în medie, între 7 grade în dimineaţa zilei de 16 mai şi 14 grade pe 25 mai.

Va ploua aproape în fiecare zi, în special în prima săptămână, iar pe 14 mai ploile vor fi importante cantitativ.

OLTENIA

Vremea se va răci treptat până pe 15 mai, când va deveni mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 11 grade Celsius, pornind de la 20 de grade la începutul intervalului. La sfârşitul primei săptămâni, precum şi în cea de a doua săptămână, va avea loc un proces de încălzire treptată ce va determina temperaturi
din ce în ce mai ridicate, până la valori medii ale maximelor diurne de 26...27 de grade în ultimele zile ale intervalului. Temperaturile nocturne se vor situa între 6 şi 11 grade în prima săptămână, apoi vor marca o creştere, spre 14 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi ploi de scurtă durată aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă în jurul datei de 14 mai aversele vor cădea pe arii extinse şi vor fi importante cantitativ.

LA MUNTE

Temperatura aerului va marca o scădere până pe data de 16 mai, când medile maximelor vor coborî spre 6 grade Celsius, pornind de la 11...12 grade în primele zile. În a doua săptămână, vremea se va încălzi, temperaturile diurne vor fi în creştere, şi vor atinge, în medie, 19 grade spre sfârşitul celei de a doua săptămâni, când vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. În prima jumătate a intervalului vor fi şi dimineţi cu temperaturi de 0...2 grade, cel mai probabil între 16 şi 18 mai, dar apoi regimul termic va marca o creştere şi, după 22 mai, media minimelor nocturne nu va mai scădea sub 9 grade.

Vor fi ploi, mai ales averse, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local importante cantitativ pe 14 şi 15 mai, când la altitudini mai mari se vor semnala precipitaţii mixte.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici