Zeci de muncitori chinezi au protestat la Iaşi din cauza salariilor, cerând să se întoarcă în China

Câteva zeci de muncitori chinezi au protestat, vineri, timp de o oră, în incinta unui şantier din centrul Iaşiului, principala lor nemulţumire fiind salariile mici, ei cerând, totodată, să fie ajutaţi să se întoarcă în China.

409 afișări
Imaginea articolului Zeci de muncitori chinezi au protestat la Iaşi din cauza salariilor, cerând să se întoarcă în China

Zeci de muncitori chinezi au protestat la Iaşi din cauza salariilor, cerând să se întoarcă în China (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Muncitorii s-au adunat în curtea din incinta şantierului complexului Palas din Iaşi, unde lucrează şi sunt cazaţi, arătându-se nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc, dar şi faţă de condiţiile de hrană oferite de angajatorul chinez care i-a recrutat.

Totodată, ei au spus că vor să se întoarcă în China.

Reprezentanţii firmei ieşene Iulius Group, care construieşte ansamblul Palas din Iaşi, susţin că în ultimele săptămâni au apărut neînţelegeri între muncitori şi subantreprenorul chinez care i-a adus la Iaşi.

În aceste condiţii, firma ieşeană a decis rezilierea contractului cu angajatorul chinez.

"Timp de aproape două săptămâni, perioadă în care au avut loc discuţii între angajator şi proprii salariaţi chinezi, muncitorii au refuzat categoric să presteze servicii, dar au beneficiat de cazare şi hrană gratuite, asigurate de managementul chinez şi de antreprenorul general de la Palas. Conflictul a pornit de la faptul că muncitorii au pretins un salariu mai mare decât au lucrat şi decât era prevăzut în contract. Deoarece nu s-a ajuns la nici o înţelegere şi muncitorii au refuzat să lucreze, antreprenorul general de la Palas a fost nevoit să înceteze contractul cu subantreprenorul chinez. Prin aceasta, muncitorilor li s-a anulat dreptul de şedere în România. În consecinţă, managementul chinez a decis astăzi dimineaţă (vineri dimineaţă -n.r.), mutarea muncitorilor din complexul Palas", se arată într-un comunicat al companiei ieşene Iulius Group.

Muncitorii chinezi au fost urcaţi într-un autobuz şi transportaţi într-o altă locaţie, situată la marginea municipiului, unde, împreună cu firma angajatoare, vor fi stabilite condiţiile în care vor părăsi România.

Un protest similar al muncitorilor chinezi care lucrează la Palas Iaşi a avut loc pe 27 septembrie, când agenţii de pază au folosit spray-uri lacrimogene pentru calmarea spriritelor. Doi muncitori asiatici au necesitat atunci îngrijiri medicale, la faţa locului fiind aduşi şi jandarmi, care au dispersat grupul de manifestanţi.

Pe şantierul Palas din Iaşi lucrează câteva zeci de muncitori chinezi, care sunt cazaţi în incinta complexului.

La începutul lunii august, patru muncitori de origine chineză care lucrează pe acelaşi şantier au fost răniţi, după ce o platformă de beton a căzut peste ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici