Ziua Mării Negre. Paul Dicu este navigator de 30 de ani şi consideră că Marea Neagră este turbată şi imprevizibilă

  • Astăzi se împlinesc 24 de ani de când celebrăm ziua Mării Negre
  • Paul Dicu este unul din locuitorii permanenţi ai mării, el locuieşte pe un iaht
  • Marea găzduieşte şi evenimente importante din viaţa oamenilor. În cinci ani, Andrei a oficiat aproximativ 70 de cununii civile
212 afișări
Imaginea articolului Ziua Mării Negre. Paul Dicu este navigator de 30 de ani şi consideră că Marea Neagră este turbată şi imprevizibilă

Ziua Mării Negre. Paul Dicu este navigator de 30 de ani şi consideră că Marea Neagră este turbată şi imprevizibilă

 

Astăzi, 31 octombrie, celebrăm Ziua Internaţională a Mării Negre.

În anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Documentul conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.

Paul Dicu este unul dintre oamenii pentru care Marea Neagră a devenit casă. De trei ani de zile, Paul locuieşte pe un iaht de 12 m lungime, acostat la malul mării.

Şi-a vândut apartamentul din Constanţa pentru o barcă cu trei dormitoare pe care o poate muta oriunde doreşte. Velierul poartă numele mamei, Nina. Pe vremuri, marinarii nu ştiau dacă se vor mai întoarce acasă şi considerau că numele mamei sau al iubitelor le poartă noroc.

Vara aceasta a putut pleca cu toată casa lui doar până în Bulgaria. Din cauza epidemiei de Coronavirus şi a restricţiilor de călătorie a preferat să-şi anuleze chiar şi vacanţa din Grecia.

„În lumea navigatorilor Marea Neagră este cunoscută ca fiind o turbată, o imprevizibilă. Dar o iubesc foarte tare, pentru că practic m-am născut aici, mi-am petrecut aproape, nu ştiu, 25-30 de ani pe Marea Neagră”, spune Paul Dicu.

Paul consideră că viaţa pe mare este la fel de costisitoare ca cea de pe uscat. Ca să locuieşti pe mare, trebuie să plăteşti un loc într-o marină. Preţul depinde de lungimea bărcii, ţara în care te afli şi perioada de acostare.

Dacă vrei să acostezi pe o perioadă de un an de zile în Portul Tomis, iar barca ta are 12-13 m lungime, trebuie să scoţi din buzunar aproximativ 1.800 de euro.

Cheltuielile includ locul de acostare, apa potabilă şi curentul electric.

Pentru că legea îi dă dreptul unui comandant de navă să oficializeze şi căsătorii în afara apelor teritoariale româneşti, Paul a fost ofiţer de stare civilă pentru câteva astfel de evenimente pe Marea Neagră.

Andrei Ionescu este organizator de evenimente nautice, inclusiv cununii pe mare.

Nu trebuie să-ţi programezi cununia cu un an sau doi ani înainte pe barcă, lucrurile se întâmplă mult mai rapid. Trebuie doar să ştii că numărul maxim de participanţi este de zece.

„Procedura e aceeaşi, acelaşi text minunat ca la starea civilă pompos şi frumos. Mai sunt nişte documente în plus. Jurnalul de bord, Căpitănia mai dă o adeverinţă cum că s-a ieşit în afara apelor teritoriale după ce a luat legătura cu Poliţia de Frontieră”, explică Andrei Ionescu.

 

Dacă vrei să te căsătoreşti în timpul săptămânii pe un iaht, trebuie să plăteşti 750 euro.

Pentru weekend preţul ajunge la 950 euro, trebuie doar să ştii că în această sumă nu este inclus niciun fel de mâncare sau băutură.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici