ANALIZĂ: Cinci aspecte care au dus la eliminarea lui Roger Federer de la Turneul Campionilor

Craig O'Shannessy a prezentat o analiză extrem de interesantă a partidei care a dat calculele tuturor peste cap, în semifinalele Turneului Campionilor: eliminarea lui Roger Federer de către belgianul David Goffin.

850 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cinci aspecte care au dus la eliminarea lui Roger Federer de la Turneul Campionilor

ANALIZĂ: Cinci aspecte care au dus la eliminarea lui Roger Federer de la Turneul Campionilor

Creatorul "Brain Game Tennis", cunoscut drept autoritatea numărul unu în ceea ce priveşte interpretarea datelor statistice şi descifrarea jocului de tenis, a identificat cinci aspecte esenţiale din jocul lui David Goffin care, prin ajustări de la primul la al doilea şi la al treilea set, i-au adus victoria jucătorului de buzunar din Belgia, de doar 1,80 m şi 68 de kilograme. Concluziile sale au fost publicate într-un material special pe site-ul Nitto ATP Finals.

David Goffin l-a învins pe Roger Federer cu scorul de 2-6, 6-3, 6-4. Elveţianul a început meciul cu avantaj net, 6-0 în partidele disputate anterior contra lui Goffin. Mai mult, belgianul recunoştea franc înaintea duelului direct: "nu am descifrat până acum jocul lui Roger. Sincer, nici nu ştiu ce să fac. Habar n-am". Şi, timp de 35 de minute, aşa au stat lucrurile şi sâmbătă: a fost "one-man-show" Federer în primul set, jucătorul cu 19 titluri de Mare Şlem în palmares reuşind să se impună cu 6-2, chiar dacă în statistică se îngrămădeau 15 erori neforţate în dreptul său.

Analiza prezentată de Craig O'Shannessy, după o 'disecţie' a jocului în care s-a ajutat de informaţii statistice, parametri şi măsurători extrem de elaborate, ne ajută să înţelegem una dintre cele mai mari surprize din acest sezon, dar şi din istoria recentă a Turneului Campionilor.

Iată factorii decisivi în revenirea lui David Goffin:

Analiza lui Craig O'Shannessy arată faptul că belgianul a crescut de la set la set viteza returului pe serviciul doi al lui Roger Federer. Primul set, câştigat net de elveţian, a fost şi cel în care numărul doi mondial a înregistrat cea mai ridicată frecvenţă la prima minge (68% - adică a jucat de 15 ori cu primul serviciu, de 7 ori cu al doilea). În seturile doi şi trei, frecvenţa primului serviciu a scăzut la sub 60 pentru Federer.

setul 1: Goffin a returnat în medie cu 103 km/h - Federer a câştigat 88% puncte pe serviciul doi (un singur punct pierdut)
setul 2: Goffin a returnat în medie cu 114 km/h - Federer a câştigat 50% puncte pe serviciul doi
setul 3: Goffin a returnat în medie cu 122 km/h - Federer a câştigat 45% puncte pe serviciul doi
Goffin a atacat din ce în ce mai încrezător serviciul doi al lui Federer, câştigând 19 km/h la media returului din primul set până în al treilea. Presiunea exercitată asupra elveţianului a crescut, la fel şi bilanţul dublelor greşeli (0-1-2). Craig O'Shannessy afirmă că David Goffin a început meciul prea pasiv, dar că a terminat meciul dominându-l pe Federer, după ce a luat decizia să atace din interiorul terenului serviciul doi advers.

Pe de o parte, viteza medie a loviturii de rever a fost în continuă scădere în cazul lui Roger Federer, pe de altă parte, viteza medie a reverului lui David Goffin a fost în continuă urcare. Roger Federer a lovit mai tare reverul în primul set decât Goffin, în principal datorită faptului că a utilizat mult mai des reverul decisiv în lung de linie. Apoi, lovitura exploatată ani la rând de Rafael Nadal a redevenit o vulnerabilitate pentru Federer, care a scăzut dramatic viteza medie de execuţie, sub 100 km/h.

În setul trei, David Goffin a lovit reverul cu o viteză medie cu 21 km/h în plus faţă de elveţian.

setul 1: viteza medie a reverului lui Goffin - 108 km/h, viteza medie a reverului lui Federer - 109,5 km/h
setul 2: viteza medie a reverului lui Goffin - 109,5 km/h, viteza medie a reverului lui Federer - 101 km/h
setul 3: viteza medie a reverului lui Goffin - 113 km/h, viteza medie a reverului lui Federer - 92 km/h

O regulă universal valabilă în tenis spune că lovitura plată este lovitura de atac, care îi lasă mai puţin timp de reacţie adversarului, lovitura mai eficientă pe suprafeţele rapide. Mingea liftată, care dă un plus de siguranţă în ceea ce priveşte depăşirea fileului, este specifică filosofiei spaniole, este opţiunea mai sigură şi mai eficientă în logica tenisului procentaj.

În primul set, arată analiza lui Craig O'Shannessy, David Goffin a returnat mingea mai înalt şi pe primul, dar şi pe al doilea serviciu al lui Roger Federer. Este vorba despre acel "net clearance" des întâlnit în grafica ATP, care indică şi gradul de agresivitate.

Distanţa medie a mingii lui Goffin faţă de fileu - la returul pe primul serviciu al lui Federer

setul 1 = 1,15 m
setul 2 = 0,71 m
setul 3 = 0,93 m

Pe fondul unui plus de încredere, David Goffin a început să lovească mai aspru pe măsură ce meciul avansa. Mingea belgianul a trecut din ce în ce mai razant fileul, în timp ce răspunsul lui Federer a fost din ce în ce mai înalt.

Parametrul "Net Clearance" pentru Goffin şi Federer

setul 1: 0, 75 m pentru Goffin, 0, 63 m pentru Federer
setul 2: 0, 70 m pentru Goffin, 0, 74 m pentru Federer
setul 3: 0, 59 m pentru Goffin, 0, 75 m pentru Federer

Creşterea vitezei loviturilor poate fi o armă cu două tăişuri: scade timpul de reacţie al adversarului, creşte impactul loviturii, dar pot apărea şi mai multe erori. Este un alt parametru la care Goffin a reuşit să menţină o linie ascendentă între seturile semifinalei cu Roger Federer.

setul 1: 111 km/h viteza medie a loviturilor lui Goffin, 113 km/h viteza medie a loviturilor lui Federer
setul 2: 113 km/h viteza medie a loviturilor lui Goffin, 106 km/h viteza medie a loviturilor lui Federer
setul 3: 117 km/h viteza medie a loviturilor lui Goffin, 109,5 km/h viteza medie a loviturilor lui Federer
Cei cinci parametri selectaţi de Craig O'Shannessy urmăresc fidel evoluţia scorului: Roger Federer a avut cifrele mai bune în primul set, însă Goffin a venit tare din urmă, a crescut constant şi l-a depăşit pe elveţian, asigurându-şi astfel prezenţa în finală.




 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici