Becali: Există un martor care va vorbi despre blatul Doboş - Andone pentru meciul U Cluj-CFR Cluj

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus, luni, la instanţa supremă, că în dosarul "Valiza" există un martor care ar deţine şi fotografii cu banii pentru un blat dintre Doboş şi Andone, care ar fi trebuit daţi înaintea sa în cazul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj.

34 afișări
Imaginea articolului Becali: Există un martor care va vorbi despre blatul Doboş - Andone pentru meciul U Cluj-CFR Cluj

Becali: Există un martor care va vorbi despre blatul Doboş - Andone pentru meciul U Cluj-CFR Cluj (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Instanţa supremă a început, luni, cercetarea judecătorească în dosarul "Valiza" întrebând toţi inculpaţii prezenţi la proces dacă doresc să dea declaraţii în faţa instanţei de judecată.

În acest context, Teia Sponte şi avocata Alina Ciul, ambii prezenţi la şedinţa de judecată, au arătat că se folosesc de dreptul la tăcere şi nu vor să dea declaraţie.

Gigi Becali a fost de acord să dea o declaraţie şi le-a spus judecătorilor că el va spune "absolut tot adevărul adevărat", pentru a nu mai exista confuzii în acest dosar şi în legătură cu acuzaţiile ce i se aduc. Astfel, Becali a vorbit despre acuzaţiile referitoare la tentativa de dare de mită în cazul meciului dintre U Cluj şi CFR Cluj, din mai 2008.

"Dacă U Cluj câştiga sau făcea egal se stabilea clasamentul corect. Steaua ar fi luat campionatul, evident dacă ar fi bătut Buzăul. Eu am vorbit la acea vreme cu mâna dreaptă a lui Doboş (fostul preşedinte al Universităţii Cluj), care mi-a spus: «Toată ziua mă sună Andone (fostul antrenor al CFR Cluj). Ce faci, vii?». Am spus atunci legat de premiere pentru că U Cluj nu era motivată să mai câştige meciul, motiv pentru care ar fi existat riscul să vândă meciul. Între timp, eu am aflat că se făcuse o manevră de 800.000 de euro. A existat un martor care a fotografiat banii. Atunci, văzând asta, eu am trimis la Cluj cei 1,7 milioane de euro prin Teia Sponte, care trebuia doar să le arate banii, ca judecătorii de acolo să-i vadă, să fie motivaţi să câştige şi să nu vândă meciul. Eu l-am trimis pe Sponte la Cluj şi i-am zis să aştepte instrucţiunile mele ulterioare", a declarat Becali în faţa instanţei.

El a reafirmat că, în opinia sa, faptul că dorea să premieze nişte jucători pentru a-şi apăra corect şansele într-un meci astfel încât să nu perturbe întreg clasamentul nu constituie o faptă de corupţie. Becali a precizat că jucătorii de fotbal nu sunt obligaţi prin contract să câştige, astfel că nu există raport juridic şi că nu puteau fi traşi la răspundere dacă făceau blat.

Întrebat de procurorul DNA de ce nu a sesizat organele de anchetă şi pe cele sportive dacă a avut informaţii cu un posibil blat la meciul U Cluj-CFR Cluj, Becali a arătat că informaţia "a venit fulgerător" şi nu a avut timp pentru alte pregătiri în afară de a trimite, în încercarea de a-i convinge pe jucători să-şi joace corect şansa, o sumă mai mare de bani decât cea despre care avea informaţii că va fi dată pentru blat.

Becali a mai arătat că nu a sesizat organele de anchetă pentru că "nu provine dintr-o familie de turnători" şi, totodată, nici nu avea probe concrete.

"Presa a atenţionat de-a lungul timpului astfel de blaturi şi nu înţeleg de ce Ministerul Public nu s-a sesizat din oficiu", a adăugat Becali.

Instanţa a stabilit un nou termen în dosarul "Valiza" pentru 18 aprilie, când vor fi citaţi pentru audieri zece martori. Totodată, judecătorii au dispus emiterea unei adrese pe numele lui Victor Piţurcă, prin care să fie chemat la instanţă pentru a spune dacă vrea să dea sau nu declaraţii în dosar, în contextul în care acesta a lipsit la termenul de luni.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cei 1,7 milioane de euro găsiţi atunci în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestraţi printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici