Oscar Pistorius, eliberat pe cauţiune. Suma plătită de atlet pentru a fi cercetat în libertate

Judecătorul sud-african Desmond Nair a decis, vineri, ca multiplul campion paralimpic Oscar Pistorius, acuzat că şi-a ucis iubita la Pretoria, în noaptea de 13 spre 14 februarie, să fie eliberat pe cauţiune, în aşteptarea procesului.

2898 afișări
Imaginea articolului Oscar Pistorius, eliberat pe cauţiune. Suma plătită de atlet pentru a fi cercetat în libertate

Oscar Pistorius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cauţiunea campionului paralimpic Oscar Pistorius, acuzat că şi-a ucis iubita, a fost fixată la un milion de ranzi (85.000 de euro), a anunţat, vineri, judecătorul Demond Nair, precizând că sportivul va compărea din nou în faţa tribunalului la 4 iunie.

Pistorius va trebui să predea autorităţilor armele sale şi paşaportul, să se prezinte la comisariatul din Brooklyn (Pretoria) de două ori pe săptămână - luni şi vineri - şi să nu mai consume alcool.

Judecătorul a precizat că Oscar Pistorius nu ar risca să fugă în străinătate, având în vedere notorietatea sa.

Nair a vorbit şi despre tendinţele violente ale lui Pistorius, despre care s-a discutat îndelung în cele patru zile de audieri. "Acuzatul a arătat tendinţe agresive", a admis el, regretând că acuzarea nu a adus dovezi suficiente pentru stabilirea faptelor.

Pe parcursul lungului său monolog, magistratul a menţionat rând pe rând argumentele celor două părţi: "Apărarea nu a reuşit să demonstreze în faţa curţii că sunt puncte slabe în dosarul parchetului. (...) De asemenea, parchetul nu a demonstrat că dosarul contra acuzatului era suficient de solid şi incontestabil".

Anunţul magistratului a fost primit cu un "Yes" sonor de către prietenii lui Oscar Pistorius, iar de cealaltă parte membrii familiei Reevei Steenkamp au rămas înmărmuriţi.

"Da, răsuflăm uşuraţi pentru că Oscar a fost eliberat astăzi pe cauţiune, dar în acelaşi timp purtăm doliu pentru Reeva Steenkamp", a reacţionat unchiul sportivului, Arnold Pistorius.

Vineri, la opt zile după ce şi-a ucis iubita, Oscar Pistorius a părăsit clădirea tribunalului din Pretoria liber.

Pistorius a fost inculpat pentru uciderea cu premeditare a prietenei sale, după ce a împuşcat-o mortal pe aceasta, în noaptea de 13 spre 14 februarie. Reeva Steenkamp, în vârstă de 30 de ani, era fotomodel sud-african şi prezentatoare TV, care a apărut pe coperta revistei FHM şi a fost imaginea cosmeticelor Avon în Africa de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici