Fiscul britanic investighează mai mulţi fotbalişti

Autorităţile fiscale din Marea Britanie au început investigaţii în cazul mai multor vedete din fotbalul autohton, pentru a atrage la buget venituri suplimentare estimate la 100 milioane lire sterline pe an din taxarea banilor obţinuţi de jucători pentru "drepturile de imagine", potrivit The Times.

17 afișări
Imaginea articolului Fiscul britanic investighează mai mulţi fotbalişti

Stadionul Wembley (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 20 de inspectori ai Fiscului anchetează jucătorii de fotbal care primesc venituri de la cluburi în baza contractelor de drepturi de imagine.

Sumele care ar putea fi atrase prin taxarea suplimentară a acestor venituri se ridică la 100 milioane de lire pe an, potrivit Times Online.

Reprezentanţii Fiscului au notificat jucătorii vizaţi prin scrisori în care aceştia sunt sfătuiţi să se pună la dispoziţia autorităţilor şi să predea copii ale documentelor privind conturi, contracte, facturi, chitanţe şi alte surse de venit.

Reprezentanţii jucătorilor critică iniţiativa Fiscului.

"Multe dintre aceste contracte de drepturi de imagine există de câţiva ani, iar Fiscul s-a trezit din senin că are o problemă cu aceste venituri. Fiscul a ieşit la pescuit, totul se rezumă la strângerea de bani", a comentat un impresar care susţine că unul dintre jucătorii pe care îi reprezintă a primit o astfel de scrisoare "la scurt timp înainte de Crăciun".

Cluburile din Marea Britanie au început în anii '90 să plătească o parte din salariile jucătorilor de fotbal în baza unor contracte de drepturi de imagine, care au rolul de a cuantifica cifra de afaceri atrasă de un fotbalist în afara terenului de joc, precum vânzările de tricouri şi alte produse promoţionale, apariţiile publice ale unui jucător la diverse evenimente.

Aceste venituri se îndreaptă de obicei către companiile de promovare deţinute de jucători, precum "Owen Promotions" a lui Michael Owen de la Manchester United, sau "Steven Gerrard Promotions", deţinută de starul lui Liverpool Steven Gerrard.

Alţi jucători de renume vizaţi de campania Fiscului sunt Rio Ferdinand, Gary Neville sau Joe Cole, potrivit The Times.

Deoarece veniturile se îndreaptă către companii, taxele percepute de stat nu pot depăşi 28 la sută, în timp ce impozitul naţional pe venitul persoanelor fizice se poate ridica în prezent până la 40 la sută, chiar la 50 la sută din aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici