Video Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 7 – 18 septembrie. România participă cu 12 sportivi - VIDEO

Rio de Janeiro va găzdui cea de-a 15-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de vară, în perioada 7 – 18 septembrie, iar România va participa cu 12 sportivi.

824 afișări

La competiţia unde se vor întâlni sportivi din peste 176 de ţări, calificaţi atât la categorii deja consacrate, cât şi la categorii noi, România este prezentă cu cea mai numeroasă echipă din istoria Jocurilor Paralimpice. La ediţia din 2004 a Jocurilor Olimpice, România a participat cu doar doi sportivi, în 2008 cu patru, iar la Londra 2012 cu cinci sportivi.

Marea deschidere a competiţiei, unul dintre cele mai aşteptate momente ale Jocurilor,a avut loc miercuri şi s-a desfăşurat pe faimosul stadion Maracana. Competiţiile vor avea loc în patru cartiere din Rio: Barra da Tijuca, Copacabana, Maracana şi Deodoro. Programul olimpic include 23 de sporturi, cuprinzând 528 de probe sportive.

Onoarea de a fi portdrapel la ceremonia de deschidere îi va reveni lui Eduard Carol Novak, singurul campion paralimpic din istoria României. Ciclistul speră ca un eventual succes al său sau al colegilor să amplifice sportul paralimpic în ţară la nivelul celor din ţările dezvoltate economic.

Aceasta este prima ediţie în care paracanoea şi paratriatlonul figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificaţi doi sportivi români, Iulian Şerban şi Mihaela Lulea. Şerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obţinut medalia de aur la Campionatul European şi bronz la Campionatul Mondial. Pentru paratriatlon, Octavian Ilina este cel care va încerca să-şi îmbunătăţească radical timpul de finish în cadrul celor trei probe ale competiţiei.

La categoria atletism, România va fi reprezentată de Florin Cojoc, calificat pentru Rio la probele de săritură în înălţime şi săritură în lungime, şi de Florentina Hriscu, calificată la proba de aruncare a discului. Eduard Novak, alături de Olah Attila, va lupta pentru câştigarea unei noi medalii la categoria ciclism.

Prima participare a României la Jocurile Paralimpice la categoria judo pentru nevăzători îi revine lui Alex Bologa, student la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Categoria înot va fi cucerită de fraţii Ciorap, Naomi, în vârstă de doar 19 ani, şi Samuel, de 21 de ani. La tenis de masă, vor face echipă Dacian Makszin, calificat şi la Jocurile de la Londra, din 2012, şi Bobi Simion, aflat la prima sa participare la Jocurile Paralimpice.

Evoluţia sportivilor români se va datora anilor de muncă şi celor care le-au fost, de-a lungul timpului, antrenori şi mentori: Adrian Tamaş (atletism), Toth Gyorgy (caiac), Cristiano Valoppi (ciclism), Gergely Tamas (judo), Daniel Nistiroiu (înot) şi Anca Chercheş (tenis de masă).

„Suntem foarte nerăbdători să înceapă competiţia. Am muncit din greu să ajungem aici şi dorim să arătăm întregii lumi că merităm toată susţinerea. Suntem mândri să participăm cu 12 sportivi, o premieră pentru România, şi, indiferent de rezultatele pe care aceştia le vor obţine, pentru noi, ei vor fi învingători. Mulţumim tuturor pentru sprijinul oferit! Victoria este a noastră!”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici