Mircea Sandu: N-am păstorit şi nu păstoresc un fotbal corupt

Preşedintele FRF Mircea Sandu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu a "păstorit" şi nu păstoreşte un fotbal corupt, precizând că nu se simte vinovat în urma arestării preventive a şefului CCA, Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea pentru fapte de corupţie.

135 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu: N-am păstorit şi nu păstoresc un fotbal corupt

Mircea Sandu: N-am păstorit şi nu păstoresc un fotbal corupt (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat de un jurnalist dacă va lua în calcul să demisioneze în situaţia în care vor mai fi oameni de fotbal arestaţi, Mircea Sandu a răspuns:

"O să ţi-o adresez ţie să văd dacă mi-o aprobi. Nu, nu aş lua în calcul aşa ceva. Din 1964 sunt aici. Cu bune, cu rele, fotbalul e mai bun decât sute de alte domenii din ţara asta. N-am păstorit şi nu păstoresc un fotbal corupt, eu încerc să îl modernizez. Că la cluburi sunt acum societăţi private şi nu putem interveni e o altă problemă. La FRF când s-a afiliat trebuie să respecte regulamentele. Se scrie: «Hai să îi arestăm pe toţi, toţi din fotbal sunt nişte nenorociţi, nişte derbedei». Dar nu se vede munca... Blatter spune că ce s-a făcut la Buftea trebuie să fie etalon pentru celelalte federaţii. Dar ce, interesează pe presă asta? Regret foarte mult că presa încearcă să inducă opiniei publice faptul că Mircea Sandu e de vină... Păi de ce se sunt de vină eu când arbitrii au autonomie? A spus şi Crăciunescu, şi nu puteţi să spuneţi că sunt prieten cu el, că atunci când a fost preşedinte n-am intervenit peste el. Poate se va întoarce Crăciunescu, dar de data asta nu va mai fi în această clădire, va fi în alta, în sediul actual al CCA".

Oficialul FRF a adăugat că ancheta DNA l-a pus înt-o situaţie delicată la UEFA, mai ales că Vasile Avram urma să fie delgat UEFA la un meci internaţional.

"O nouă acuzaţie de corupţie în fotbalul nostru nu este favorabilă, Vasile Avram trebuia pe 11 octombrie era delegat pentru prima dată la un meci internaţional şi a trebuit să comunic UEFA ce s-a întâmplat. Deci nu mă simt bine când apar astfel de situaţii", a spus el.

Mircea Sandu se întreabă de ce DNA nu organizează un flagrant pentru a putea dovedi mai uşor corupţia din fotbal.

"Dacă o fi în fotbal corupţie, deocamdată e fără probe, Bivolaru ăla a furat nu ştiu câte zeci de milioane şi a făcut trei ani şi jumătate (n.r. - de puşcărie). Parcă Gigi (n.r. - Gigi Becali) a zis că pentru 50 de milioane ar face şi el doi ani. Păi dacă îi dădea lu' ăla 20 de ani nu mai spunea. Şi corupţia e la fotbal... păi până nu se face dovada în instanţă nu pot să spun eu că este. Nu ştiu dacă acţiunea DNA se va extinde la cluburi. Depinde de ce înregistrări şi probe au. Dar până la urmă de ce nu se încearcă să se facă flagrantul? Pentru că e cea mai bună, nimeni nu mai poate spune nimic. Există aceste mijloace. Cum îi prinde pe ăia cu cocaină să îi prindă şi pe ăştia cu banii. Flagrantul e proba-probelor. Ăla care e prins ce să mai spună? L-ai prins cu maimuţa şi cu asta s-a terminat", a afirmat Mircea Sandu.

Preşedintele FRF spune că nu se teme de ce ar putea dezvălui Vasile Avram procurorilor DNA.

"Eu să mă tem de ce spune Avram la DNA? Aţi vrea voi. Aţi avea de scris mult, dar nu veţi avea această şansă. În momentul în care numeşti un om ai nişte criterii după care îl alegi pe Piţurcă, pe Lucescu, pe Lupescu, pe Kassai şi aşa mai departe. Până la urmă Vasile Avram a fost inclusiv consilier cu funcţie de secretar de stat în Ministerul Turismului, a fost consilierul ministrului Tineretului şi Sportului. Ba chiar, când a fost rândul trecut în Comitetul Executiv, eram şocat că poate să îndeplinească activitatea în cinci Consilii de Administraţie, să fie preşedinte AMF şi consilier al ministrului. E un om ambiţios, bravo lui. Eu pentru calităţile astea l-am adus. Probabil că e vina mea că nu l-am căutat să văd ce va face peste doi ani, că se urcă în elicopter. Păi dacă îl pun pe Crăciunescu şi el comite o eroare, eu ce vină am? Decât că l-am adus aici, oricine poate comite o eroare. A fost Grigorescu, Crăciunescu, Gheorghe Constantin, Marcel Lică, Igna, Huzu, Avram, Huzu, Avram... pe cine să pun preşedinte al CCA când FIFA îmi spune să fie un fost arbitru? Eu asta am făcut, am pus arbitrii de pe lista FIFA. Despre toţi am avut informaţii că sunt oameni integri. Vorbe au fost despre toţi că au greşit în timpul activităţii lor. Pentru domnul Avram e o cădere pe mâna arbitrilor", a precizat Sandu.

Ancheta DNA ar putea avea urmări şi asupra carierei centralului Marius Avram, fiul lui Vasile Avram, crede Mircea Sandu.

"Ce se întâmplă acum sper să nu aibă prea multe urmări asupra lui Marius Avram pentru că este un copil excepţional. Şi nu mă refer la arbitraj, ci la integritatea lui. Fără doar şi poate stadioanele o să strige «La puşcărie», eu dacă mă duc pe un stadion o să mi se strige «La puşcărie». Ce se întâmplă este un fapt, chiar dacă nu e o decizie a unei instanţe", a explicat oficialul FRF.

Mircea Sandu susţine că de peste 10 ani sesizează autorităţile statului să ia măsuri radicale în fotbal, dar susţine că nu este nevoie ca FRF să fie un partner al DNA.

"Nu e bine să jucăm cu DNA pe piept. Glumesc... pe DNA nu trebuie să îl iau ca partener. Eu sesizez de peste 10 ani, am spus mereu că trebuie să se ia măsuri radicale", a precizat Mircea Sandu.

Tribunalul Bucureşti a admis, duminică, cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea, instanţa emiţând mandate pentru 29 de zile. În acelaşi caz sunt cercetaţi, în stare de libertate, Nicolae Iacobescu şi Vasile Constantin Chiorean, persoane din anturajul omului de afaceri Sorin Ioan Ţerbea, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la luare şi la dare de mită.

Sâmbătă, în urma unei percheziţii şi a unor audieri, preşedintele CCA, Vasile Avram, şi Sorin Ţerbea, apropiat al clubului FCM Târgu Mureş, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, pentru luare de mită şi, respectiv, dare de mită.

Potrivit DNA, în 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizor la meciul FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, ar fi primit de la Ţerbea, prin intermediari, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de formaţia mureşană în sezonul 2011/2012. "În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan", se arată într-un comunicat al DNA.

Duminică, Federaţia Română de Fotbal a anunţat suspendarea din funcţia de preşedinte al CCA şi din calitatea de membru al Comitetului Executiv al FRF a lui Vasile Avram.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici