Record mondial la maratonul din Boston, neomologat de Federaţia Internaţională de Atletism

Organizatorii maratonului de la Boston insistă ca Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) să omologheze recordul mondial stabilit de kenyanul Geoffrey Mutai la cursa din acest an, deşi traseul nu respectă criteriile IAAF.

160 afișări
Imaginea articolului Record mondial la maratonul din Boston, neomologat de Federaţia Internaţională de Atletism

Record mondial la maratonul din Boston, neomologat de Federaţia Internaţională de Atletism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mutai a câştigat, luni, maratonul de la Boston, cu timpul de două ore, trei minute şi două secunde, cel mai rapid timp din istorie. Recordul mondial oficial îi aparţine etiopianului Haile Gebreselassie (2h03:59) şi a fost stabilit la maratonul de la Berlin, din 2008.

IAAF a anunţat că maratonul de la Boston nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru omologarea unui record mondial. Parcursul maratonului de la Boston are o diferenţă de nivel importantă, iar, luni, alergătorii au beneficiat de faptul că vântul sufla din spate.

În formularul de omologare a recordului mondial, IAAF cere ca scăderea de altitudine între liniile de plecare şi sosirea să nu depăşească un metru pe kilometru (adică 42 m). Această cifră este de 3,22 m pe km pe traseul de la Boston.

IAAF solicită şi ca liniile de start şi sosire să nu fie situate, una faţă de cealaltă, la mai mult de 50 la sută din distanţa cursei (adică 21 de km pentru maraton). Însă între Hopkinton şi Boston traseul cursei este aproape în linie dreaptă.

Cu toate acestea, organizatori celui mai vechi maraton anual din lume susţin că traseul chiar dacă nu respectă întru totul criteriile IAAF nu este mai rapid sau mai uşor decât altele, ci dimpotrivă, înălţimile celor patru "Newton Hills", situate între kilometrii 25 şi 32, fac competiţia mai difcilă decât altele.

Mutai, în vârstă de 29 de ani, l-a devansat pe compatriotul său Moses Mosop cu patru secunde şi cu aproape două minute pe etiopianul Gebregziabher Gebremariam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici