REPORTAJ: De la Măgura Cisnădie şi FC Zalău, spre Real Madrid, via Buftea - FOTO

Târgul de iarnă al fotbaliştilor fără contracte a început, marţi, la Buftea, printr-o acţiune de selecţie în urma căreia antrenorii federali aveau de ales 24 de jucători, din cei 41 prezenţi la reunire, la ora nouă dimineaţa.

498 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: De la Măgura Cisnădie şi FC Zalău, spre Real Madrid, via Buftea - FOTO

REPORTAJ: De la Măgura Cisnădie şi FC Zalău, spre Real Madrid, via Buftea (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Buftea e unul dintre aşa-zisele oraşe-satelit ale Bucureştiului, în care contrastele sunt mai mult decât evidente. La fiecare cinci case construite în secolul trecut există o pleaşcă de pălăţoi cu zece camere, ridicat în perioada de "bum" imobiliar. Un sat cu pretenţii de oraş, în care Federaţia Română de Fotbal a găsit teren şi cu bani de la UEFA a construit o bază sportivă modernă.

Într-o atmosferă gri şi rece trei siluete de bărbaţi tineri, cu nişte genţi sport atârnate de umăr, parcurg pe jos drumul de la şosea până la centrul de fotbal. Îi latră câinii de pe câmpurile din dreapta şi din stânga lor. Raul Brânduşe, 18 ani, Mihai Brânduşe, 20 de ani şi Marius Haiduc, 20 de ani, de la FC Zalău, au plecat, luni, din Jibou, judeţul Sălaj, şi au ajuns marţi la Buftea, Ilfov. De la Gara din Buftea până la centru au făcut o scurtă încălzire, de 3,5 kilometri.

Drumul de 550 de km de la Jibou la Buftea a durat nu mai puţin de 16 ore. "Am plecat ieri după amiază, la 4 jumate, cu trenul din Jibou şi am ajuns dimineaţă, la 8 jumate. Am avut noroc că a oprit trenul în Buftea", povesteşte Raul Brânduşe, aventura sportivilor spre fotbalul pe care îl visează cu ochii deschişi la televizor.

Ştiu că urmează să fie supuşi unor teste fizice, speră să fie aleşi dintre cei 41 şi, mai târziu, să fie ochiţi de un impresar măcar, dacă nu de vreun conducător de club, care va asista la târgul de fotbalişti ce va avea loc undeva după 7 februarie. "Am reuşit să ne odihnim cât de cât, am avut locuri la cuşetă", spun fotbaliştii, încrezători că vor fi selecţionaţi şi vor participa la stagiul de pregătire organizat de federaţie şi AFAN.

Ajung ultimii la Centrul de pregătire din Buftea. În faţă e agitaţie, maşini cu numere din toată ţara, tineri fotbalişti nerăbdători să arate ce pot şi emoţionaţi de prezenţa camerelor de luat vederi, unii însoţiţi de părinţi.

"Am auzit de selecţie de pe net. Am sunat să ne înscriem de pe 8 ianuarie, dar nu ne-au trecut pe nicio listă, nimic. Am sunat ieri din nou la federaţie şi ne-au spus să venim astăzi la Buftea. Să vedem ce o ieşi", povesteşte un părinte cum a decurs organizarea.

Managerul departamentului de scouting din cadrul FRF, Aurel Ţicleanu, le face jucătorilor unele precizări organizatorice: "Vom alcătui patru echipe, fiecare va juca câte două reprize de câte 20 de minute. Vă urez multă baftă tuturor. Hai, nu toţi odată, câte unul, băieţi. Haideţi, că la 10 vreau să dăm drumul la treabă".

Băieţii sunt împărţiţi pe echipe, care e portar, care e fundaş central, mijlocaş şi aşa mai departe. Se încropesc primele două echipe, ies pe terenul sintetic din faţa complexului cu maiouri de culori diferite peste echipamentele pestriţe.

Pe marginea terenului o doamnă pare uşor emoţionată. Nu prea ar vrea să vorbească cu presa, dar în cele din urmă se porneşte: "Am venit cu băiatul, Nasta Ionuţ, de 20 de ani, suntem din Sibiu. Ar face orice pentru fotbal, toată ziua vorbeşte cu tatăl său numai de fotbal. Eu nu prea mă pricep, doar ce aud de la ei. Până acum a fost pe la mai multe echipe, dar nu ştiu cum să vă zic, de ce nu a rămas, poate că e prea fiţos sau pretenţios, nu ştiu cum să vă zic. El vrea echipe la care să facă performanţă. E talentat şi muncitor, că altfel nu am fi venit în balamucul ăsta de Bucureşti. De trei ori ne-am rătăcit cu GPS-ul pornit până am ajuns".

Doamna Valentina Nasta este încrezătoare în ceea ce priveşte viitorul copilului său, chiar dacă e conştientă că până la vârsta lui ar fi trebuit să cunoască performanţa. "A început la Şoimii Sibiu, îndemnat de tată-său, care a zis că o să facă tot ce poate să iasă fotbalist. El a făcut nişte cursuri de arbitraj, nu a avut posibilitatea să ajungă fotbalist şi a zis să-l susţină pe copil. Şi toată ziua vorbesc numai despre fotbal. Ce mâncă Ronaldo, mâncă şi el. Că i-am şi zis: «Mă, dar să-mi zici şi mie ce mâncă Ronaldo, ăsta, al tău, să-ţi fac şi eu că nu mai ştiu ce să-ţi dau să mânci» Toată ziua vorbeşte numai despre Cristiano Ronaldo, e visul lui. A fost şi la Şcoala lui Gică Popescu, când a câştigat Cupa Gillette, apoi nu ştiu ce s-a întâmplat cu baza, la Cluj, dar nu s-a adaptat, a fost marginalizat. Nu ştiu ce să vă zic, că eu îi mai spun, să se uite şi la fotbaliştii ăştia mari, să le ia exemplu, să nu mai fie aşa pretenţios. I-am zis, «mă, tu crezi că Hagi sau Messi, ăsta, au avut cu ce se încălţa, aşa cum ai tu? Ar trebui să citeşti şi tu despre ei, că eu ce ştiu numai de la tine şi nu au dus-o aşa cum eşti tu»", povesteşte mama de fotbalist.

De ce are încredere îl el? Pentru că îl vede că e ambiţios: "Acum este la Măgura Cisnădie, nici nu ştiu în ce ligă, cred că a patra, dar e foarte ambiţios. Anul trecut a fost tare supărat că nu a promovat cu Cisnădie. Dar îl văd, se duce zilnic la antrenamente, trage tare, se duce şi singur la antrenament. Niciun coleg de-al lui nu se duce, el e singur. A intrat şi la facultate, mi-a zis că vrea să se ţină de facultate, dar vrea să prindă şi o echipă mai mare. Sper să reuşească, să-l văd şi eu cum se descurcă de unul singur în viaţă, că până acum nu prea a simţit".

Iese şi Ionuţ pe teren, iar mama lui mi-l arată: "E ăsta, primul, cu ghetele verzi, Nike". "Numărul şapte?", întreb. "Da, el e. Eram sigură că o să aleagă numărul şapte dacă va avea de ales. V-am zis că nu vede altceva în afară de Cristiano Ronaldo", vine şi răspunsul parcă pregătit al mamei de fotbalist.

Şi Ronaldo de Sibiu şi cei trei jibouani sunt supuşi unor teste fizice, unor scurte antrenamente, după care sunt aruncaţi în joc. Toţi vor să arate cât mai bine în ochii "selecţionerilor" federali, chiar dacă relaţiile de joc sunt inexistente, pentru ca mai apoi, cu puţină şansă să intre în vederile unui club sau măcar ale unui impresar.

Din 41, câţi s-au prezentat marţi dimineaţa, vor rămâne 24 de fotbalişti, care vor intra într-un cantonament la Centrul de Fotbal Buftea, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie. Apoi vor disputa mai multe partide amicale sub titulatura de "echipa naţională a jucătorilor fără contract", la care vor asista conducători de cluburi şi impresari.

Conform unor analize ale sindicatului internaţional al jucătorilor, FIFPro, mai mult de jumătate dintre jucătorii fără angajament care au participat la turneele de acest tip au semnat la scurt timp contracte cu cluburi profesioniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici