Sebastian Vettel, paşi siguri către al patrulea titlu mondial consecutiv

Germanul Sebastian Vettel a obţinut, duminică, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul de la Spa-Francorchamps, a cincea sa victorie în acest sezon şi a 31-a din carieră, iar drumul pilotului echipei Red Bull către al patrulea titlu mondial consecutiv pare a fi fără obstacole.

136 afișări
Imaginea articolului Sebastian Vettel, paşi siguri către al patrulea titlu mondial consecutiv

Sebastian Vettel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Piloţii din Formula 1 s-au întors în acest week-end din vacanţa de patru săptămâni pentru a disputa ultima parte a sezonului 2013. Vettel şi Red Bull au demonstrat şi în Ardeni aceeaşi regularitate ca în primele zece curse, iar şansele lor la titlurile mondiale sporesc de la cursă la cursă.

La Spa, calificările s-au încheiat cu o semi-surpriză. Surpriză pentru că evoluţiile din antrenamente îl recomandau pe Vettel ca ocupant al primei poziţii pe grila de start. Însă condiţiile mixte de pistă umedă/pistă uscată l-au propulsat pe Lewis Hamilton în pole-position. Locul britanicului nu poate fi considerat totuşi neaşteptat, ţinând cont de cele trei pole-position-uri anterioare obţinute la rând, patru în tot sezonul. Vettel şi colegul său Mark Webber s-au clasat imediat după Hamilton, iar al doilea pilot Mercedes, Nico Rosberg, a închis primele două linii ale grilei la start.

Sâmbătă, evoluţii slabe au avut piloţii Lotus-Renault şi Ferrari, ei ocupând, în ordinea Romain Grosjean, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso şi Felipe Massa, poziţiile 7-10.

Cursa a început furtunos, Hamilton a plecat bine din pole, a scăpat neatacat din primul viraj, dar pe linia dreaptă Kemmel britanicul a fost depăşit lejer de Vettel. Campionul mondial en-titre a condus exploziv după ce a trecut în frunte şi în trei tururi s-a distanţat la trei secunde.

Jenson Button (McLaren-Mercedes), al şaselea la start, şi Fernando Alonso au pornit de asemenea foarte bine. Pilotul de la Ferrari a recuparat patru poziţii şi a încheiat turul întâi pe locul 5, în spatele lui Button. În primele şase tururi, Alonso i-a depăşit pe Button şi pe Rosberg, urcând pe locul 3. Configuraţa podiumului la Spa-Francorchamps a fost stabilită în turul 15/44, când dublul campion mondial a trecut şi de Hamilton. Locul 2 a fost maximum ce a putut obţine Alonso în Belgia, pentru că spaniolul nu a reuşit în niciun moment să stabilească un contact vizual cu Vettel.

După începutul agitat, cursa s-a "aşezat" în partea sa secundă. Mark Webber a încercat de câteva ori fără succes să-l depăşească pe Rosberg, într-un duel pentru locul 4. Germanul de la Mercedes nu a putut fi întrecut şi a încheiat lângă podium după colegul său Hamilton, care a trecut linia de sosire al treilea. Webber s-a mulţumit cu locul 5, iar Button cu locul 6.

Lupta pentru poziţiile 7-10 a fost mai animată şi s-a încheiat cu "victoria" brazilianului Felipe Massa (Ferrari), care l-a întrecut cu cinci tururi înainte de final pe francezul Romain Grosjean (Lotus), singurul pilot ce a încercat o strategie cu o oprire la boxe. Adrian Sutil (Force India) şi Daniel Ricciardo (Toro Rosso) s-au clasat la final pe ultimele două poziţii care punctează, locul 9, respectiv 10.

Cursa din Belgia a reprezentat pentru Kimi Raikkonen finalul unei serii de Grand Prix-uri consecutive cu finişuri în puncte, 27, un record în Marele Circ. Finlandezul a fost nevoit să abandoneze în turul 26, din cauza unor probleme la sistemul de frânare al monopostului Lotus-Renault. Plecat al optulea de pe grilă, Iceman putea obţine la Spa o clasare în primii 6-8 piloţi.

Clasamentele generale continuă să înregistreze puncte avans pentru Vettel şi Red Bull. Germanul are acum 197 de puncte, 46 mai multe decât Fernando Alonso (151 de puncte), care a profitat de abandonul lui Raikkonen şi a urcat pe locul 2 la general. Hamilton a acumulat 139 de puncte şi e pe locul 3, iar finlandezul a coborât pe poziţia a patra, cu 134 de puncte.

La constructori, Red Bull are 312 puncte, Mercedes - 235, iar Ferrai - 218.

Campionatul Mondial de Formula 1 va continua cu etapa de la Monza, ultima europeană, programată peste două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici