Sportiva rusă Maria Şarapova a fost suspendată doi ani de către Federaţia Internaţională de Tenis

Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat, miercuri, faptul că Maria Şarapova, fost lider al clasamentului WTA, a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, la începutul anului, la turneul de la Australian Open.

8457 afișări
Imaginea articolului Sportiva rusă Maria Şarapova a fost suspendată doi ani de către Federaţia Internaţională de Tenis

Sportiva rusă Maria Şarapova a fost suspendată doi ani de către Federaţia Internaţională de Tenis (Imagine Patrick Kovarik / Mediafax Foto)

Într-un comunicat oficial al Federaţiei Internaţionale de Tenis, aceştia au precizat faptul că suspendarea sportivei de 29 de ani va începe de pe data de 26 ianuarie, atunci când rusoaica a mărturisit picarea testului antidoping. Maria Şarapova fusese inclusă în echipa olimpică a Rusiei, în speranţa că ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Aceasta va reveni în competiţii abia în luna ianuarie a anului 2018.

La începutul anului, Maria Şarapova a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat public că a picat un test antidoping susţinut în timpul turneului de la Australian Open. Sportiva a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanţă care a fost inclusă de Agenţia Mondială Anti-Doping pe lista medicamentelor interzise la începutul anului 2016, iar de atunci peste 150 de sportiv, în special din Rusia, au fost testaţi pozitiv.

Meldoniumul este un medicament anti-ischemic, care poate îmbunătăţi rezistenţa sportivilor, poate grăbi recuperarea după exerciţii, poate proteja împotriva stresului şi stimula activitatea şi funcţiile sistemului nervos.

Maria Şarapova a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, pe 26 ianuarie, la turneul de la Australian Open, iar sportiva din Rusia a răspuns imediat după decizia tribunalului, pe contul personal de Facebook.

"După decizia de a mă suspenda doi ani, tribunalul Federaţiei Internaţionale de Tenis a ajuns la concluzia unanimă că nu am avut intenţia de a folosi meldonium. Tribunalul a înţeles că nu am căutat acest tratament la doctorul meu pentru a obţine performanţe mai bune.

ITF şi-a petrecut foarte mult timp şi a consumat multe resurse pentru a demonstra că am încălcat intenţionat regulile anti-doping, dar a ajuns la concluzia că nu am făcut asta. Trebuie să ştiţi că ITF i-a cerut tribunalului să îmi dea o pedeapsă de 4 ani, pentru încălcarea voită a regulilor, dar tribunalul a respins această cerere.

În timp ce tribunalul a ajuns la concluzia corectă că nu am încercat să încalc regulile, nu pot accepta o pedeapsă incorectă şi grea de doi ani. Chiar dacă tribunalul a hotărât că nu am încălcat legile intenţionat, nu mă va lăsa să joc în următorii doi ani. Voi face imediat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Mi-a fost dor să joc tenis şi mi-a fost dor de fanii mei extraordinari, care sunt cei mai buni şi mai loiali din lume. Am citit scrisorile pe care mi le-aţi trimis, dar şi postările de pe reţelele de socializare. Dragostea voastră m-a ajutat să trec mai uşor peste această perioadă. Vreau să susţin ce cred eu că este corect şi voi lupta să revin pe teren cât mai curând. Avocatul meu a pregătit un rezumat al felului în care procesul ITF merge şi m-am gândit să vă arăt şi vouă, pentru a afla ce cer regulile ITF", a fost mesajul postat de Sharapova.

Sportiva din Rusia are dreptul de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv pentru a obţine o diminuare suspendării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici