Activitatea cerebrală poate indica dacă o persoană va renunţa la fumat

Activitatea cerebrală poate fi folosită pentru a evalua hotărârea unei persoane care vrea să renunţe la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, ce au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociată cu modificările de comportament.

44 afișări
Imaginea articolului Activitatea cerebrală poate indica dacă o persoană va renunţa la fumat

Activitatea cerebrală poate indica dacă o persoană va renunţa la fumat (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Studiul, publicat luni în revista Health Psychology, a fost efectuat pe un eşantion de 28 de fumători, înscrişi într-un program creat cu scopul de a-i ajuta să renunţe la fumat.

Participanţii au fost invitaţi să privească o serie de mesaje referitoare la procesul de renunţare la fumat, în timp ce un scaner înregistra activitatea creierelor lor.

După fiecare mesaj, pacienţii "notau într-un caiet în ce fel acel mesaj le-a influenţat decizia de a renunţa la fumat şi dacă mesajul în cauză le-a sporit hotărârea".

Persoanele ale căror cortexuri prefrontale mediane manifestau o anumită activitate în timpul difuzării mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotărâte să îşi reducă consumul de ţigări pe parcursul lunii care a urmat.

"Cunoscând ce se petrece în creierul unei persoane (...) vom putea să prezicem mai bine comportamentul ei viitor, comparativ cu situaţia în care cunoaştem doar propria lui evaluare" în privinţa şanselor sale de a renunţa la fumat, a explicat Emily Falk, directoarea laboratorului de neuroştiinţe şi comunicare din cadrul Universităţii Michigan, principala autoare a acestui studiu.

După ce a scăzut în mod constant după anul 2000, procentul fumătorilor din cadrul populaţiei adulte s-a menţinut după 2005, în Statele Unite, în jurul valorii de 20-21%, potrivit statisticilor oficiale americane. În fiecare an, în Statele Unite, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici