Aplicaţii pentru copiii bolnavi de autism, lansate pe iPad

Câteva aplicaţii pentru copiii bolnavi de autism din Franţa au fost lansate recent pe iPad. Ecranul tactil al tabletelor iPad face ca aceste aplicaţii să fie imediat accesibile de către copiii care nu ştiu să citească şi este un foarte bun instrument de joacă pentru tinerii autişti.

978 afișări
Imaginea articolului Aplicaţii pentru copiii bolnavi de autism, lansate pe iPad

Aplicaţii pentru copiii bolnavi de autism, lansate pe iPad (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Confruntându-se cu întârzierile înregistrate de Franţa în domeniul calităţii vieţii copiilor autişti, părinţii acestora au luat mai multe iniţiative. Din cauza scandalului creat de tratamentul psihanalitic al autismului, care încearcă să îi "trateze" pe părinţii copiilor autişti în loc să recunoască faptul că autismul este o patologie neurologică, Franţa a acumulat întârzieri mari în ceea ce priveşte implementarea unor structuri capabile să ofere cele mai bune şanse tinerilor bolnavi, informează lefigaro.fr.

"În loc să ţip şi să fac scandal, am preferat să acţionez pentru ca familiile şi structurile de primire (clinici, spitale, centre de tratament, şcoli) să aibă acces cât mai uşor şi cât mai rapid posibil la tehnicile comportamentale recomandate din 2012 de Înalta Autoritate a Sănătăţii", afirmă Gaele Regnault. Această mamă a unui băiat autist a înfiinţat compania LearnEnjoy care dezvoltă aplicaţii pe iPad pentru copiii suferind de autism sau de o altă tulburare de comportament.

În pofida simplităţii interfeţei şi al caracterului "jucăuş" al multora dintre aplicaţii, LearnEnjoy este mai mult decât o simplă aplicaţie de divertisment. Programul a fost integral conceput în Franţa, cu ajutorul celor mai buni specialişti în terapie comportamentală, denumită ABA, şi propune un curs complet de învăţare. "Repetând exerciţiile cu un nivel de dificultate imediat superior nivelului care este deja stăpânit, se ajunge la obţinerea unor progrese de către copil, iar acesta capătă astfel noi capacităţi cognitive", explică Gaele Regnault.

Pentru nivelul cel mai accesibil, denumit Basics, imaginile sunt intenţionat foarte simple şi prezentate fără fundal pentru a nu perturba copilul atunci când încearcă să identifice acele obiecte. "Ceea ce nouă ni se pare perfect evident poate să nu fie deloc evident pentru un copil autist", precizează directoarea LearnEnjoy. "Ei se pot concentra de exemplu asupra firelor de iarbă în jurul imaginii cu o capră şi să creadă că iarba corespunde cuvântului «capră»", a adăugat ea.

Aplicaţia permite şi o cartografiere a competenţelor copilului, propunându-i ulterior exerciţiile cel mai bine adaptate, facilitând comunicarea între părinţi şi educatori. Cele trei aplicaţii corespund unui număr de trei niveluri progresive şi sunt disponibile pe AppStore pentru iPad. În prezent sunt în dezvoltare versiuni şi pentru tabletele Android.

La rândul ei, compania Auticiel a dezvoltat două aplicaţii pentru iPad care îi ajută pe copiii autişti să înţeleagă noţiuni abstracte precum timpul şi emoţiile. Aplicaţia "Autimo" le permite acestor copii să recunoască şi să interpreteze diverse expresii ale feţelor celor din jur. Aplicaţia "Time In" furnizează tinerilor pacienţi repere temporale personalizate care le permite acestora să evalueze mai bine durata activităţilor lor şi să reprezinte trecerea timpului chiar fără să cunoască orele de pe ceas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici